Showing posts with label Drugs Used in Respiratory Objective Type Questions And Answers. Show all posts
Showing posts with label Drugs Used in Respiratory Objective Type Questions And Answers. Show all posts

Wednesday, 28 October 2015

Frequently Asked Drugs Used in Respiratory Objective Type Questions And Answers

61. The most consistent, pronounced and sustained relief of symptoms in chronic bronchial asthma is afforded by
(a) ß2 sympathomimetics
(b) Anticholinergics
(c) Sodium cromoglycate
(d) Corticosteroids
Ans: D

62. Intransasal spray of budesonide is indicated in
(a) Common cold
(b) Acute vasomotor rhinitis
(c) Perennial vasomotor rhinitis
(d) Epistaxis
Ans: C

63. In patients of bronchial asthma inhaled corticosteroids achieve the following except
(a) Reduce the need for bronchodilator medication
(b) Control an attack of refractory asthma
(c) Reduce bronchial hyperreactivity
(d) Reverse diminished responsiveness to sympathomimetic bronchodilators
Ans: B

64. Budesonide is a
(a) Nonsteroidal anti-inflammatory drug
(b) High ceiling diuretic
(c) Inhaled corticosteroid for asthma
(d) Contraceptive
Ans: C

65. In an asthma patient treated with systemic corticosteroids, bronchodilator drugs
(a) Are not needed
(b) Are contraindicated
(c) May be used on ‘as and when required’ basis
(d) Are ineffective
Ans: C

66. To be a useful inhaled glucocorticoid the drug should have
(a) High oral bioavailability
(b) Low oral bioavailability
(c) Additional bronchodilator activity
(d) Prodrug character
Ans: B

67. Histamine
(a) May be released from mast cells by a number of therapeutic agents
(b) Causes sedation
(c) Decreases the force of contraction of ventricular muscle
(d) Can cause strong contractions of the gravid human uterus
Ans: D

68. Chronic Bronchitis is characterized by
I. the distruction of central and peripheral portions of the acinus
II. an increased number of mucous glands and goblet cells
III. edema and inflammation of the bronchioles
(a) only I is correct
(b) only III is correct
(c) I and II are correct
(d) II and III are correct
(e) I, II and III are correct
Ans: C

69. Smooth muscle relaxation is due to stimulation of which type of histamine receptors
(a) H1
(b) H2
(c) H3
(d) All of the above
Ans: B

70. All the following are employed in inhalation therapy of asthma except
(a) Beclomethasone
(b) Budesonide
(c) Dexamethasone
(d) Triamcinolone
Ans: C

71. Which xanthine derivative has no function in asthma ?
(a) Theophylline
(b) Pentoxyphyllin
(c) Enprofylin
(d) None of the above
Ans: B

72. What is symport ?
(a) Counter transport
(b) Contransport
(c) Carrier mediated diffusion
(d) Solvent drug
Ans: B

73. Pyridostigmine differs from neostigmine in that
(a) More potent orally
(b) Longer acting
(c) Less muscarinic side effects
(d) All of the above
Ans: B

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7

Tricky Drugs Used in Respiratory Objective Type Questions And Answers

41. Tachyphylaxis to many actions on repeated injection is a feature of the following autocoid
(a) Histamine
(b) 5-Hydroxytryptamine
(c) Bradykinin
(d) Angiotensin
Ans: B

42. The smooth muscle stimulating action of 5-HT is most marked in the
(a) Bronchi
(b) Intestines
(c) Ureter
(d) Billary tract
Ans: B

43. The 5-HT antagonist that has antihypertensive property is
(a) Methysergide
(b) Cyproheptadine
(c) Ketanserin
(d) Ondansetron
Ans: C

44. The most important receptor involved in cytotoxic drug induced vomiting is
(a) Histamine H1 receptor
(b) Serotonin 5-HT3 receptor
(c) Dopamine D2 receptor
(d) Opioid µ receptor
Ans: B

45. Which of the following expectorants acts both directly on the airway mucosa as well as reflexly ?
(a) Potassium iodide
(b) Guaiphenesin
(c) Terpin hydrate
(d) Bromhexine
Ans: A

46. Bromhexine acts by 
(a) Inhibiting cough center
(b) Irritating gastric mucosa and reflexly increasing bronchial secretion
(c) Depolymerizing mucopolysaccharides present
(d) Desensitizing stretch receptors in the lungs
Ans: C

47. The primary goals of asthma therapy include all of the following except
(a) maintain normal activity levels
(b) maintain control of symptoms
(c) avoid adverse effects of asthma medications
(d) prevent acute exacerbations and chronic symptoms
(e) prevent destruction of lung tissue
Ans: E

48. Antitussives act by
(a) Liquifying bronchial secretions
(b) Raising the threshold of cough centre
(c) Reducing cough inducing impulses from the lungs
(d) Both (b) and (c)
Ans: D

49. Which of the following antitussive is present in opium but has no analgesic or addicting properties ?
(a) Noscapine
(b) Codeine
(c) Pholcodeine
(d) Ethylmorphine
Ans: A

50. Bronchodilators are useful in cough
(a) Only when cough is non-productive
(b) Only when cough is associated with thick sticky secretions
(c) Only when reflex bronchoconstriction is associated
(d) Irrespective of nature of cough or associated features
Ans: C

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7

Common Drugs Used in Respiratory Objective Type Questions And Answers

31. Fall in blood pressure caused by larger doses of histamine is blocked by
(a) H1 antihistaminics alone
(b) H2 ANTAgonists alone
(c) Combination of H1 and H2 antagonists
(d) None of the above
Ans: C

32. Histamine is involved as a mediator in the following pathological conditon
(a) Cocaine
(b) Dibucaine
(c) Lidocaine
(d) Procaine
Ans: B

33. In the emergency department, the preferred first-line therapy for asthma exacerbation is
(a) Theophylline
(b) A ß-agonist
(c) A corticosteroid
(d) Cromolyn sodium
(e) An antihistamine
Ans: B

34. The capacity of an antihistaminic to produce sedation depends on the following except
(a) Relative affinity for central versus peripheral H1 receptors
(b) Ability to penetrate blood-brain barrier
(c) Individual susceptibility
(d) Ratio of H1 : H2 blockade produced by the drug
Ans: D

35. While prescribing the conventional H1 antihistaminics the patient should be advised to avoid
(a) Driving motor vehicles
(b) Consuming processed cheese
(c) Strenuous physical exertion
(d) All of the above
Ans: A

36. The antihistaminc which has calcium channel blocking and labyrinthine suppressant property is
(a) Cyproheptadine
(b) Cinnarizine
(c) Clemastine
(d) Cetirizine
Ans: B

37. Erythromycin should not be given to patient being treated with terfenadine because
(a) Erythromycin induces the metabolism of terfenadine
(b) Dangerous ventricular arrhythmias can occur
(c) Terfenadine inhibits metabolism of erythromycin
(d) Terfenadine antagonizes the antimicrobal action of erythromycin
Ans: B

38. Select the H1 antihistaminic which is used topically in the nose for allergic rhinitis
(a) Deep intra-abdominal operation
(b) Trachial intubation
(c) Tetanus
(d) Diagonosis of myasthenia gravis
Ans: D

39. H1 antihistaminics are beneficial in
(a) All types of allergic disorders
(b) Certain type I allergic reactions only
(c) Anaphylactic shock(d) Bronchial asthma
Ans: B

40. The action of 5-Hydroxy tryptamine mediated by the 5-HT3 receptor is
(a) Vasoconstriction
(b) Bradycardia
(c) EDRF release
(d) Platelet aggregation
Ans: B

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7

Drugs Used in Respiratory Multiple Choice Questions And Answers

21. In the emergency department, the preferred first-line therapy for asthma exacerbation is
(a) Theophyline
(b) A ß-agonist
(c) A corticosteroid
(d) Cromolyn sodium
(e) An antihistamine
Ans: B

22. Which of the following tests is used at home to assess therapy and determine if a patient with asthma should seek emergency care?
(a) Forced expiratory volume in one second (FEV1)
(b) Forced vital capacity (FVC)
(c) Total lung capacity (TLC)
(d) Peak expiratory flow rate (PEFR)
(e) Residual volume (RV)
Ans: D

23. Which of the following agents and dosage regimens is the best choice of treatment for an asthma patient with rheumatoid arthritis who is considered sensitive to aspirin (experiences bronchospasm with use)?
(a) Lbuprofen, 800 mg three times daily
(b) Acetaminophen, 650 mg every 4 hours
(c) Gold injections, 25 mg intramuscularly once a week
(d) Azathioprine, 75 mg daily
(e) Cyclophosphamide, 100 mg daily
Ans: C

24. A drug administered by inhalation of powder as a prophylactic for asthma is
(a) Ephedrine
(b) Disodium cromolyn
(c) Isoproterenol
(d) Ocytriphylline
(e) Epinephrine
Ans: B

25. Which of the following may precipitate an asthma attack?
(a) Respiratory acidosis
(b) Viran and bacterial infections
(c) Respiratory alkalosis
(d) Cranberry jiuce
(e) Chocolate or Coca Cola
Ans: B

26. Terbutaline has a preference for stimulation of which of the following receptors?
(a) Alpha
(b) Gamma
(c) Beta 1
(d) Beta 2
(e) Dopaminergic
Ans: D

27. The National Institutes of Health (NIH) guidelines for the treatment of asthma recommended institution of routine inhaled corticosteroids when patients are
classified as having greater than or equal to which type of asthma?
(a) Mild intermittent
(b) Mild persistent
(c) Moderate persistent
(d) Severe persistent
Ans: B

28. Isoxuprine is used to treat
(a) Asthma
(b) Severe hypotension
(c) Nasal congestion
(d) Premature labor
(e) Hypertension
Ans: D

29. The most likely complication of prolonged use of nasal decongestant drops is
(a) Atrophic rhinitis
(b) Hypertrophy of nasal mucosa
(c) Naso-pharyngeal moniliasis
(d) Blockage of Eustachian tubes
Ans: A

30. Which of the following is a selective H1 receptor agoinist ?
(a) 4-methyl histamine
(b) Impromidine
(c) 2-Thiazolyl ethylamine
(d) Mepyramine
Ans: C


More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7

Drugs Used in Respiratory Objective Type Questions And Answers

11. Which of the following is a direct bronchodilator that is most often used in asthma by the oral route?
(a) Aminophyline
(b) Cromolyn
(c) Epinephrine
(d) Ipratropium
(e) Metaproterenol
Ans: A

12. Acute exacerbations of asthma can be triggered by all of the following except
(a) Bacterial of viral pneumonia
(b) Hypertsensitivity reaction to penicillin
(c) Discontinuation of asthma medication
(d) Hot, dry weather
(e) Stressful emotional events
Ans: D

13. Which of the following has overdose toxicity that includes insomnia, arrhythmias, and convulsions?
(a) Aminophyline
(b) Cromolyn
(c) Epinephrine
(d) Ipratropium
(e) Metaproterenol
Ans: A

14. Which of the following is a very longacting ß2 – selective agonist that is used for asthma prophylaxis?
(a) Aminophyline
(b) Cromolyn
(c) Epinephrine
(d) Ipratropium
(e) Salmeterol
Ans: E

15. Which one of the following drugs is most suitable for management of essential tremor in a patient who has pulmonary disease?
(a) Diazepam
(b) Levodopa
(c) Metoprolol
(d) Propranolol
(e) Terbutaline
Ans: C

16. A drug useful in the treatment of asthma but lacking bronchodilator action, is
(a) Cromolyn
(b) Ephedrine
(c) Isoproterenol
(d) Metaproterenol
(e) Metoprolol
Ans: A

17. Relative to fexofenadine, diphenhydramine is more likely to
(a) Be used for treatment of asthma
(b) Be used for treatment of gastroesophageal reflux disease
(c) Cause cardiac arrhythmias in overdose
(d) Have efficacy in the prevention of motion sickness
(e) Increase the serum concentration of warfarin
Ans: D

18. Bacteria that make either a fementative or respiratory set of enzymes are known as
(a) Obligate anacerobes
(b) Obligate aerobes
(c) Microacerophiles
(d) Facultative organisms
Ans: D

19. The symptoms of allergen-mediated asthma result from which of the following?
(a) Increased release of mediators from mast cells
(b) Increased adrenergic responsiveness of the airways
(c) Inceased vascular permeability of bronchial tissue
(d) Decreased calcium influx into the mast cell
(e) Decreased prostaglandin production
Ans: A

20. Acute exacerbations of asthma can be triggered by all of the following except
(a) Bacterial or viral pneumonia
(b) Hypersensitivity reaction to penicillin
(c) Discontinuation of asthma medication
(d) Hot, dry weather
(e) Stressful emotional events
Ans: D


More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7

73 Top Drugs Used in Respiratory Objective Type Questions And Answers

1. Which of the following terms best describes the antagonism of leukotriene’s bronchoconstrictor effect (mediated at leukotriene receptors) by terbutaline (acting a adrenoceptors) in a patient with asthma?
(a) Pharmacologic antagonist
(b) Partial agonist
(c) Physiologic antagonist
(d) Chemical antagonist
(e) Noncompetitive antagonist
Ans: C

2. If therapy with multiple drugs causes induction of drug metabolism in your asthma patient, it will
(a) Result in increased smooth endoplasmic reticulum
(b) Result in increased rough endoplasmic reticulum
(c) Result in decreased enzymes in the soluble cytoplasmic fraction
(d) Require 3-4 months to reach completion
(e) Be irreversible
Ans: A

3. The Symptoms of allergen-mediated asthma result from which of the following?
(a) Increased release of mediators from mast cells
(b) Increased adrenergic responsiveness of the airways
(c) Increased vascular permeability of bronchial tissue
(d) Decreased calcium influx into the mast cells
(e) Decreased prostaglandin production
Ans: A

4. Which of the following will result from blockade of H2 receptors?
(a) Decreased camp in cardiac muscle
(b) Increased camp in cardiac muscle
(c) Decreased IP3 in gastric mucosa
(d) Increased IP3 in gastric mucosa
(e) Increased IP3 in smooth muscle
Ans: A

5. Toxicities of H2 antihistamines include which one of the following?
(a) Blurred vision
(b) Diarrhea
(c) Orthostatic hypotension
(d) P450 inhibition
(e) Sleepiness
Ans: D

6. A patient undergoing cancer chemotherapy is vomiting frequently. A drug that might help in this situation is
(a) Bromocriptine
(b) Cimetidine
(c) Ketanserin
(d) Loratadine
(e) Ondansetron
Ans: E

7. Which of the following is most useful in the treatment of hyperprolactinemia ?
(a) Bromocriptine
(b) Cimetidine
(c) Ergotamine
(d) Ketanserin
(e) LSD
Ans: A

8. Drugs that can dilate bronchi during an acute asthmatic attack include all of the following except
(a) Epinephrine
(b) Terbutaline
(c) Nedocromil
(d) Theophyline
(e) Ipratropium
Ans: C

9. Which of the following is a nonselective but very potent and efficacious bonchodilator that is not active by the oral route?
(a) Aminophyline
(b) Cromolyn
(c) Epinephrine
(d) Ipratropium
(e) Metaproterenol
Ans: C

10. Which of the following is a prophylactic agent that appears to stabilize mast cells?
(a) Aminophyline
(b) Cromolyn
(c) Epinephrine
(d) Ipratropium
(e) Metaproterenol
Ans: B

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7