Showing posts with label Microbiology Multiple Choice Questions and answers. Show all posts
Showing posts with label Microbiology Multiple Choice Questions and answers. Show all posts

Sunday, 4 October 2015

Experienced Microbiology Multiple Choice Questions and answers

91)The relationship between incidence and prevalence can be expressed as the?
 
     A.    Product of incidence and mean duration of disease
     B.    Divident of incidence and mean duration of disease
     C.    Sum of incidence and mean duration of disease
     D.    Difference of incidence and mean duration of disease
   Ans:A    

92)In twin pregnancy, treatment of choice when first baby is in transverse lie is:
 
     A.    Home delivery
     B.    Cesarean section
     C.    High forceps
     D.    Low forceps after external rotation
   Ans:B

93)Coose among the following the most important lab finding in nephrotic syndrome?
 
     A.    B-J protine
     B.    hyperkalemia
     C.    hypoalbuminemia
     D.    hypertension
   Ans:C    

94)Which statement is not true regarding Cryptic military Tuberculosis?
 
     A.    X-ray diagnsis is possible
     B.    It is seen in PEM Children
     C.    Mntoux test is negative
     D.    Leucocytosis is seen
   Ans:B    

95)Commonest histology of carcinoma of endometrium is?
 
     A.    Squamous cell
     B.    Clear cell
     C.    Adeno carcinoma
     D.    Anaplastic carcinoma
    Ans:C    

96)True regarding Felty's syndrome is all EXCEPT
 
     A.    Splenomegaly
     B.    Rheumatoid arthritis
     C.    Neutropenia
     D.    Nephropathy
  Ans:D    

97)The true statement about Zenker's diverticulum is;
 
     A.    It is outpouching of ant.pharyngeal wall above the

cricopharyngeus muscle
     B.    Barium swallow lateral view for diagnosis is the best

investigation
     C.    it is a true diverticulum
     D.    it is congenital
   Ans: A
     
98)Which of the following statements about aging is true?
 
     A.    Zoo animals have shorter lifespans than animals in

their normal habitat
     B.    All animal species have approximately the same

lifespan
     C.    Men are programmed to live longer than women.
     D.    Identical twins have a natural lifespan of

approximately similar duration
  Ans:D

99)Characteristic features of kwashiorkor include following EXEPT?
 
     A.    Anorexia
     B.    Flaky paint dematosis
     C.    Hepatomegaly
     D.    Splenomegaly
    Ans:D    

100)Most common site of obstruction in gallstone ileus is?
 
     A.    Colon
     B.    Illumine
     C.    Jejunum
     D.    Duodenum
  Ans: B      

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7 Page8 Page9     Page10

Latest Microbiology Multiple Choice Questions and answers

81)Glass vessels and syringes are best sterilised by
 
     A.    Hot air oven
     B.    Autoclaving
     C.    Irradiation
     D.    Ethylene oxide
     Ans: A    

82)Management of extradural hemorrhage is:
 
     A.    Immediate evacuation
     B.    Evacuation after 24 hrs
     C.    Antibiotics
     D.    Observation
  Ans:A    

83)A Post- Thyroidectomy patient develops signs and symptoms of Tetany. The management is?
 
     A.    I.v.Calcium gluconate
     B.    Bicarbonate
     C.    Calcitonin
     D.    Vitamin D
   Ans:A    

84)The most effective treatment in the early stages of trachoma is?
 
     A.    Penicillin locally
     B.    Choromycetin systemically
     C.    Sulphonamides systemically
     D.    Soframycin locally
    Ans:C    

85)Ideal treatment of Tinosporidiosis is:
 
     A.    Rifamipicin
     B.    Excision with cautery at base
     C.    Dapsone
     D.    Laser
    Ans:B    

86)Epithelium of cornea is?
 
     A.    Pseudostratified
     B.    Transitional
     C.    Stratified squamous keratinized
     D.    Stratified squamous non-keratinised
     Ans:D    

87)Bagasosis can be prevented by spraying Bagasse with?
 
     A.    10% acetic acid
     B.    5% acetic acid
     C.    1% propionic acid
     D.    2% propionic acid
    Ans:D    

88)Mc Ardles disease is due to the deficiency of?
 
     A.    Glu 1 phosphatase
     B.    Gluc1, 6 diphosphatase
     C.    Gluc 6 phosphatase
     D.    Myophosphorylase
   Ans:D    

89) Satiety center in hypothalamus is regulated by?
 
     A.    Gastric dilatation
     B.    Blood glucose levels
     C.    Blood insulin levels
     D.    All of the above
   Ans:B    

90)Coagulative necrosis is seen in all except?
 
     A.    Myocardial infarction
     B.    Burns
     C.    Tuberculosis
     D.    Zenker's degeneration
   Ans:D    

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7 Page8 Page9     Page10

Freshers Microbiology Multiple Choice Questions and answers

71)Tympanic plexus is formed by?
 
     A.    Tympanic branch of glossopharyngeal nerve
     B.    Vagus nerve
     C.    Facial nerve
     D.    mandibular nerve
   Ans:A    

72)Prolactin?
 
     A.    Facilitates
     B.    Prevents ovulation in lactating women
     C.    In responsible for formation of corpus luteum
     D.    Is responsible for progesterone secretion
    Ans:B    

73)Herpes zoster involves?
 
     A.    Otic ganglion
     B.    Gasserian ganlion
     C.    Geniculate
     D.    Celiac ganglion
     Ans:B    

74)In wolf- parkinson white syndrome, there exist a connection between atria and?
 
     A.    Bundle of His
     B.    Ventricles
     C.    A-V node
     D.    Purknje fibres
    Ans:B    

75)Polyhydramnios is seen in all the following except:
 
     A.    Diabetes
     B.    Renal agenesis
     C.    Esophageal atresia
     D.    Hydronephrosis
    Ans:B    

76)Following is the adjuvant for the treatment of nephrotic syndrome?
 
     A.    levamisole as immunomodulant
     B.    B.complex
     C.    cyclosporin
     D.    steroid
   Ans:D    

77)Subarachnoid Haemorrhage is diagnosed by?
 
     A.    Lumbar puncture
     B.    CT scan
     C.    MRI
     D.    X-ray skull
  Ans:A    

78)Disturbances of affect include all except?
 
     A.    Panic
     B.    Apathy
     C.    Phobia
     D.    Obsession
  Ans:D

79)Deep transverse arrest is seen in?
 
     A.    Occipito-posterior position
     B.    Occipito-anterior position
     C.    Breech delivery
     D.    Face presentation
     Ans:A    

80)Kallu, a 25 yr male pt.presented with a red eye and complains of pain, photophobia ,watering and blurred vision. He gives a history of trauma to his eye with a vegetable matter. Corneal examination shows a dendritic ulcer. A corneal scraping was taken and
 
     A.    Herpes simplex
     B.    Acanthambea
     C.    Candida
     D.    Aeno virus
    Ans:B    

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7 Page8 Page9     Page10

Basic Microbiology Multiple Choice Questions and answers

61)Which of the following is not in WHO surveillance?
 
     A.    Rabies
     B.    Influenza
     C.    Malaraia
     D.    Varicella
      Ans:D

 62)The cause of breech presentation are all except?
 
     A.    Previous caesarean section
     B.    Placenta previa
     C.    Contracted pelvis
     D.    Oligohydramnios
   Ans:A    

63)True about minoxidil is?
 
     A.    Increases hair growth
     B.    Antihypertensive
     C.    Both
     D.    None
     Ans:C    

64)Cold agglutinins are seen in?
 
     A.    Mycoplasma pneumonia
     B.    Psittacosis
     C.    Legionella pneumonia
     D.    TB
     Ans:A    

65)No. of negative stools mandatory to release a case from isolation in typhoid?
 
     A.    3 samples same day
     B.    2 samples on first day and 1 sample on the second day
     C.    1 sample of first day and 2 samples on the second day
     D.    3 samples on 3 separate days
       Ans:D    

66)The most specific feature of death due to hanging is?
 
     A.    Tardieu spots
     B.    Ligature mark
     C.    Fracture of thyroid cartilage
     D.    Dribbling of saliva
   Ans:D
     
67)Cauliflower ear is due to?
 
     A.    Haematoma
     B.    Carcinoma
     C.    Fungal infection
     D.    Herpes
    Ans:A

68)Following agents have effects on the NMJ, EXCEPT
 
     A.    Curare
     B.    Decamethonium
     C.    Succinylcholine
     D.    Hexamethonium
    Ans:D

69)Entamoeba, which is not found in gut?
 
     A.    E.coli
     B.    E.histolytica
     C.    E.gingivalis
     D.    E.nana
    Ans:C    

70)most deaths involving placenta previa result from?
 
     A.    Infection
     B.    Toxemia
     C.    Hemorrhage
     D.    Thrombophlebitis
  Ans:C    

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7 Page8 Page9     Page10

Microbiology Multiple Choice Questions and answers

11)Nerve not related to humerus is?
 
     A.    Radial
     B.    Median
     C.    Axillary
     D.    Musculocutaneous
       Ans:D    

12)What is the percentage of chances of hydatidiform mole to 

develop choriocarcinoma?
 
     A.    5%
     B.    15%
     C.    50%
     D.    80%
       Ans:B    

13)Vasomotor reversal of Dale is because of?
 
     A.    Block of alpha receptors
     B.    Block of alpha & beta receptors
     C.    Agonistic action on alpha receptors
     D.    Adrenaline only
        Ans:A    

14)Primary visual field is situated around the ______ sulcus?
     A.    Central
     B.    Calcarine
     C.    Superior temporal
     D.    Inferior occipital
       Ans:B    

15)Medical treatment for BPH includes?
 
     A.    Finesteride
     B.    Methyl testosterone
     C.    Oestrogens
     D.    Osmic acid
  Ans:A    

16)Anterior dislocation of shoulder causes all except?
 
     A.    Circumflex artery injury
     B.    Avascular necrosis head of humerous
     C.    Brachial plexus injury
     D.    Chip fracture scapula
       Ans:D    

17)HIV is a?
 
     A.    Retrovirus
     B.    Flavivirus
     C.    Oncovirus
     D.    Arbovirus
      Ans:A    

18)In shigella dysentery associated hemolytic uremic syndrome, the false statement is?
   
     A.    Leucocytosis
     B.    Neurological abnormalities
     C.    Hepatic failure
     D.    Thrombotic angiopathy
       Ans:C      

19)Dengue hemorrhagic fever is caused by?
 
     A.    Type I secrotype
     B.    Re-infection with the same serotype of dengue virus
     C.    Re-infection with the different serotype of the dengue

virus
     D.    Re-infection in immunocompromised host
      Ans:C    

20)When the sample size is less than 30, one of the following 

modifications is made in the formula of standard    deviation?
 
     A.    Numerator is increased
     B.    Denominator is decreased
     C.    Both numerator and denominator are changed
     D.    Numerator is decreased
        Ans:B    

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7 Page8 Page9     Page10