Showing posts with label Vitamins & Minerals Multiple Choice Questions And Answers. Show all posts
Showing posts with label Vitamins & Minerals Multiple Choice Questions And Answers. Show all posts

Wednesday, 28 October 2015

Tricky Vitamins & Minerals Multiple Choice Questions And Answers

31. Vitamin K is indicated for the treatment of bleeding occurring in patients
(a) Being treated with heparin
(b) Being treated with streptokinase
(c) Of obstructive jaundice
(d) Of peptic ulcer
Ans: C

32. Menadione (Vitamin K3)
(a) Can cause hemolysis in patients with G-6-PD deficiency
(b) Is given in large doses in patients with severe liver disease
(c) Is useful to prevent haemorrhagic disease of the newborn
(d) Is the preparation of choice to antagonize the effect of warfarin overdose
Ans: A

33. Vitamin K promotes the hepatic biosynthesis of following blood clotting factor
(a) Factor I
(b) Factor II
(c) Factor VIII
(d) All of the above
Ans: B

34. folinic acid is principally used
(a) In pernicious anaemia
(b) In megaloblastic anaemia secondary to Vitamin B12
(c) Along with methotrexate therapy
(d) In treatment of folic acid deficiency
Ans: C

35. Penicillamine
(a) Is effective orally
(b) Can cause anaphylactic reactions in patients allergic to penicillin
(c) Is safe in pregnancy
(d) Is not effective in lead poisoning
Ans: A

36. Succimer
(a) Can significantly mobilize essential metals
(b) Produces less toxicity than Dimercaprol
(c) Is ineffective orally
(d) Is contraindicated in children
Ans: B

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7

Common Vitamins & Minerals Multiple Choice Questions And Answers

26. The daily dietary requirement of Vitamin B12 by an adult is
(a) 1–3 µg
(b) 50–100 µg
(c) 0.1–0.5 µg
(d) 1–3 µg
Ans: A

27. Which of the following factor(s) is/are required for the absorption of Vitamin B12 ingested in physiological amounts ?
(a) Gastric acid
(b) Gastric intrinsic factor
(c) Transcobalamine
(d) Both (a) and (b)
Ans: D

28. Hydroxocobalamine differs from cyanocobalamine in that
(a) It is more protein bound and better retained
(b) It is beneficial in tobacco amblyopia
(c) It benefits haematological but not neurological manifestations of Vit B12 deficiencey
(d) Both (a) and (b)
Ans: D

29. Megaloblastic anemia is caused by deficiency of
(a) Iron
(b) Vitamin B12
(c) Vitamin C
(d) All of the above
Ans: B

30. Vitamin B12 is a required co-factor for the following reaction
(a) Conversion of methylmalonyl-CoA to succinyl- CoA
(b) Conversion of 5-CH3-H4-folate to H4-folate
(c) Conversion of homocysteine to methionine
(d) All of the above
Ans: D

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7

Basic Vitamins & Minerals Multiple Choice Questions And Answers

16. The drug used for controlling tetany is
(a) Intravenous diazepam
(b) Intramuscular vitamin D
(c) Intravenous calcium gluconate
(d) Intravenous calcitonin
Ans: C

17. Absorption of oral iron preparations can be facilitated by coadministering
(a) Antacids
(b) Tetracyclines
(c) Phosphates
(d) Ascorbic acid
Ans: D

18. The gut controls the entry of ingested iron in the body of
(a) Regulating the availability of apoferritin which acts as the carrier of iron across the mucosal cell
(b) Regulating the turnover of apoferritin-ferritin interconversion in the mucosal cell
(c) Complexing excess iron to form ferritin which remains stored in the mucosal cell and is shed off
(d) Regulating the number of transferring receptors on the mucosal cell
Ans: C

19. The percentage of elemental iron hydrated ferrous sulfate is
(a) 5%
(b) 10%
(c) 20%
(d) 33%
Ans: C

20. In isolated fibroblast or epithelial cells, retinoids enhance the synthesis of following protein
(a) Fibronectin
(b) Collagenase
(c) Certain species of keratin
(d) All of the above
Ans: A

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7