Thursday, 29 October 2015

150 Top Medical Microbiology Objective Type Questions And Answers

1. Food poisoning is caused by
a. Clostridum tetani
b. Clostridum Welchi
c. Diptheria
d. Clostridium botulinum
Ans: D

2. Koplic’s spots will develop in
a. HIV
b. Measles
c. Mumps
d. Rubella
Ans: B

3. Viral DNA is resistant to DNA of the host cell because it contains
a. 5’-HMC
b. 5’-HMA
c. 5’-CHM
d. 5’MHC
Ans: A

4. Which of the following is an example of live vaccine?
a. pertusis
b. mumps
c. cholera
d. rabies
Ans: C

5. Triple toxoid vaccine gives protection against
a. Diphtheria, tetanus and rabies
b. Tetanus, whooping cough, Tuberculosis
c. Whooping cough, tetanus and Diphtheria
d. Whooping cough, cancer and T.B.
Ans: C

6. Higher does of chloramphenicol affects the eukaryotic cells because
a. They have 30 S ribosomes
b. They have mitochondria
c. They have 70 S ribosomes
d. None of the above
Ans: B

7. AIDS is caused by
a. Retrovirus
b. Prion
c. Rhabdovirus
d. Retroprison
Ans: A

8. Penicillin is a
a. Primary metabolite
b. Secondary metabolite
c. Tertiary metabolite
d. None of the above
Ans: B

9. The rejection of an organ transplant such as a kidney transplant, is an example of _____ Hypersensitivity.
a. Immediate
b. Delayed
c. Allergy
d. None of these
Ans: A

10. Listeriosis was ______ disease.
a. Food borne
b. Water borne
c. Milk borne
d. Air borne
Ans: A

11. Pus-forming forms are called as
a. Pyoderm
b. Pyogenic
c. Pyrogen
d. None of the above
Ans: B

12. In Elisa technique, the antibodies are labeled by
a. Acridine orange
b. Alkaline phosphate
c. Neutral red
d. Bromothymol blue
Ans: B

13. _____ is a genetic disease charachterized by a total or partial inability to synthesize globulins.
a. Apitososis
b. Agamma globulinemia
c. Gammaglobulinemma
d. Sickle-cell anemia.
Ans: B

14. A study involving analysis of risk for genetic defects in a family is
a. Genetic Engineering
b. Genetic counseling
c. Genetic drift
d. Genetic equilibrium
Ans: D

15. Viral antigens are likely
a. Proteins
b. Glyco proteins
c. Lipo proteins
d. Both a and b
Ans: D

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7 Page8 Page9 Page10

No comments:

Post a Comment