Thursday, 29 October 2015

Medical Microbiology Objective Type Questions And Answers

16. The suitable assay method for antibiotics is
a. Enzymatic assay
b. Turbidometric assay
c. End point determination assay
d. Metabolic assay
Ans: C

17. ELISA test is used for the identification of
a. Janudice
b. AIDS
c. Cancer
d. Diabetis
Ans: B

18. Incubation period for infective Hepatitis disease
a. 45 – 80 days
b. 15 – 35 days
c. 35 – 50 days
d. 5 – 15 days
Ans: D

19. All of the following are bacteriostatic chemotherapeutic agents except
a. Bacitracin
b. Chloramphenicol
c. Novobiocin
d. Tetracycline
Ans: A

20. Kinetosomes are observed in
a. Algae
b. Fungi
c. Protozoa
d. Viruses
Ans: C

21. ß-lactum ring is present in
a. Erythromycin
b. Penicillin
c. Tetracyclins
d. Chromphenical
Ans: B

22. Antibiotic produced from streptomyces orientalis is
a. Streptomycin
b. Penicillin
c. Vancomycin
d. Both a and b
Ans: C

23. The drug of choice for dermal, oral and vaginal candidiasis is
a. Griseofulvin
b. Amphoterein B
c. Gentian violet
d. Nystatin
Ans: D

24. Botulism means
a. Food adultration
b. Food poisioning by streptococcus bacteria
c. Chemical contamination of food
d. Food processing
Ans: C

25. Chloramphenicol is obtained from
a. Streptomyces griseus
b. Streptomyces venezuelae
c. Streptomyces pyrogenes
d. None of these
Ans: B

26. Streptomycin is obtained from
a. Streptococcus species
b. Streptomyces griseus
c. Straphylococcus aureus
d. None of these
Ans: A

27. The treatment required for small bodies of water is
a. Disinfection
b. Filtration
c. Purification
d. All of these
Ans: D

28. Surface ropiness is caused by
a. Alkaligenes viscolactis
b. Streptococcus
c. both a and b
d. None of these
Ans: D

29. Septicaemia is
a. Bacteria in blood
b. Toxin in blood
c. Pus in blood
d. Multiplication of bacteria and toxins in blood
Ans: D

30. In AIDS, Kaposis sarcoma may respond to
a. Interleukin – 2 infusion
b. Azathioprine
c. Alpha interferon
d. None of these
Ans: C

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7 Page8 Page9 
Page10

No comments:

Post a Comment