Thursday, 29 October 2015

Medical Microbiology Multiple Choice Questions And Answers

31. Ciprofloxacin acts by inhibiting
a. Cellwall synthesis
b. RNA synthesis
c. Folate synthesis
d. DNA gyrase
Ans: D

32. Lyme disease is caused by
a. Bacteria
b. Fungi
c. Spirochaete
d. Virus
Ans: C

33. Toxic shock syndrome is caused by
a. Staph. albus
b. Staph. aureus
c. Strep. viridana
d. None of these
Ans: B

34. Black water fever is caused by
a. P. vivax
b. P. falciparum
c. P. ovale
d. None of these
Ans: B

35. Mantoux test detects
a. M. tuberculosis
b. Cynaobacteria
c. Clostridia
d. Both a and b
Ans: A

36. The antibiotic acting on cell wall is
a. Bactracin
b. Penicillin
c. Cyclosporine
d. All of these
Ans: D

37. Aflatoxin is produced by
a. Aspergillus sps
b. Penicillium sps
c. Alternaria sps
d. None of these
Ans: A

38. Penicillin is discovered by
a. Fleming
b. Pasteur
c. Koch
d. None of these
Ans: A

39. Antibiotics used in combination may demonstrate
a. Synergism
b. Antaginism
c. both
d. None of these
Ans: C

40. The drug of choice in anaphylactic shock is
a. Histamine
b. Corticosteroid
c. Epinephrine
d. None of these
Ans: C

41. Drugs of choice for treatment of Mycoplasma infections:
a. Tetracyclines
b. Erythromycin
c. a and b
d. Penicillins
Ans: C

42. A number of viruses are known to infect mycoplasmas, called
a. Bacteriophages
b. Mycoplasma phages
c. Virions
d. Tiny strains
Ans: B

43. The following are true about Rickettsiae.
a. Unicellular organisms
b. Prokaryotic intracellular parasites
c. Presence of 70 S ribosomes
d. It causes hemolysis in human beings
e. Gram negative plemorphic rods
Ans: D

44. The causative agent of scrub typhus:
a. R.Quintana
b. R.rickettsii
c. R.orinetalis
d. R.prowazekii
Ans: C

45. Lymphogranuloma venerum (LGV) is a sexually transmitted disease is caused by
a. Copthalmia
b. C.trachomatis
c. C.pneumonias
d. C.psittasi
Ans: B

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7 Page8 Page9 
Page10

No comments:

Post a Comment