Friday, 30 October 2015

Experienced Medical Microbiology Multiple Choice Questions And Answers

136. Fungi producting mycelium are called
a. Moulds
b. Filamentous fungi
c. Both a and b
d. Yeasts
Ans: A

137. Candidiasis is caused by
a. Candida albicans
b. Aspergillus spp.
c. E. floccosum
d. M. audouinii
Ans: A

138. Candida albicans is capable to form
a. Single cells
b. Pseudomonas
c. Multicellular forms
d. None of these
Ans: B

139. Aspergillus fumigatus can infect
a. A. niger
b. A. fumigatus
c. A. flavus
d. A. oryzae
Ans: D

140. A.fumigates can produce
a. Endotoxins
b. Exotoxins
c. Enterotoxins
d. None of these
Ans: A

141. The drug of choice for dermal, oral and vaginal candidiasis is
a. Griseofulvin
b. Amphotericin B
c. Gentian violet
d. Nystatin
Ans: C

142. The following Penicillium species are pathogenic except
a. P. commune
b. P. bicolor
c. P. glaucum
d. P.notatum
Ans: D

143. Tinea versicolor is caused by
a. Candida albicans
b. Malassezia furfur
c. Aspergillus niger
d. None of these
Ans: B

144. Causative agent of Tinea nigra
a. Malassezia furfur
b. Exophiala werenekii
c. Candida albicans
d. Aspergillus flavus
Ans: B

145. Causative agent of African histoplasmosis
a. Histoplasma capsulatum
b. Histoplasma duboissi
c. Aspergillus niger
d. Aspergillus flavus
Ans: B

146. Sun ray fungus is
a. Actinomyces irraeli
b. Chromoblastomycosis
c. Streptomyces griseus
d. Cryptococcosis
Ans: A

147. Which agent on addition to a colony inhibits its growth and on removal the colony regrows is?
a. Bacteriostatic
b. Bactericidal
c. Antibiotic
d. Antiseptic
Ans: A

148. Griseofluvin is obtained from
a. Penicillium notatum
b. Streptomyces griseus
c. Penicillium griseofluvin
d. None of these
Ans: C

149. ß-lactum ring is present in
a. Erythromycin
b. Penicillin
c. Tetracyclins
d. Chloramphenicol
Ans: B

150. All of the following drugs act on cell membrane, except
a. Novobiocin
b. Nystatin
c. Chloromycetin
d. Colicins
Ans: D

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7 Page8 Page9 
Page10

No comments:

Post a Comment