Friday, 30 October 2015

Frequently Asked Medical Microbiology Multiple Choice Questions And Answers

121. Vector for leishmaniasis is
a. Tick
b. Mite
c. Sand fly
d. Tsetse fly
Ans: C

122. Splenomegaly is an important manifestation of
a. Kala-agar
b. Typhoid
c. Malaria
d. All of these
Ans: D

123. Which of the following is most severly affected in Kala-azar?
a. Liver
b. Spleen
c. Adrenal gland
d. Bone marrow
Ans: B

124. In India, malaria most often spreads by
a. Anophels cucifacies
b. Anopheles fluvatis
c. Anopheles stephensi
d. Anopheles minimus
Ans: A

125. Man is intermediate host for
a. Guinea Worm
b. Filaria
c. Malaria
d. Kala-azar
Ans: C

126. Which of the following preferably infects reticulocytes?
a. P. ovale
b. P.vivax
c. P.falciparum
d. P.malaria
Ans: B

127. In which type of material parasite in the exoerythrocytic stage absent?
a. P.ovale
b. P.vivax
c. P.falciparum
d. P. malariae
Ans: C

128. In falciparum malaria, all of the following stages are seen except
a. Ring stage
b. Schizont
c. Gametocyte
d. None of these
Ans: B

129. Sporozite vaccine in malaria has
a. Induces antibodies
b. Prevents only asexual forms with reproduction
c. No effects on clinical illness
d. None of the above
Ans: A

130. Growing trophozoites and schizonts are not seen in the peripheral blood in malaria due to
a. P. falciparum
b. P.vivax
c. P.ovale
d. P. malaria
Ans: A

131. Thin blood smear for malaria is used to identify
a. Plasmodium
b. Gametocytes
c. Type of parasite
d. Schizont
Ans: C

132. The radical teatment of malaria is to half
a. Gametocyte
b. Exo-erythrocytic phase
c. Erythrocytic phase
d. All of these
Ans: C

133. Symptoms of acute aflatoxicosis
a. Osteogenic sarcoma
b. Lymphatic leukemia
c. Malaise & Anorexia
d. Both a and b
Ans: D

134. Most important Penicillium toxins are
a. Citrinin
b. Patulin
c. Penicillic acid
d. All of the above
Ans: D

135. Penicillic acid is produced by
a. A. ochraceus
b. P. puberulum
c. Both a and b
d. None of the above
Ans: C

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7 Page8 Page9 
Page10

No comments:

Post a Comment