Thursday, 1 October 2015

Renal Physiology Competitive Questions And Answers

31. Renal nerve sympathetic stimulation causes:
a. Increased sodium excretion
b. Stimulation of renin release
c. Increased GFR
d. Increased ANP release.
Ans: B

32. Aldosterone secretion is increased when there is an increase in the plasma concentration of which of the following?
a. Chloride
b. Sodium
c. Hydrogen
d. Potassium
Ans: D

33. The actions of angiotensin II include:
a. Inhibition of thirst.
b. Inhibition of aldosterone secretion.
c. Stimulation of ADH secretion.
d. Stimulation of renin secretion.
Ans: C

34. Which of the following changes would you expect to find in a patient consuming a high sodium diet?
a. Increased plasma aldosterone concentration.
b. Increased urinary potassium excretion.
c. Decreased plasma renin concentration.
d. Decreased plasma atrial natriuretic peptide.
Ans: C

35. Which one of the following hormones is not secreted in a state of dehydration?
a. Vasopressin (ADH)
b. Atrial natriuretic hormone (ANP)
c. Aldosterone
d. Angiotensin II
Ans: B

36. PAH clearance is a measure of:
a. Filtration fraction.
b. Renal plasma flow.
c. Tubular maximum.
d. Glomerular filtration rate (GFR).
Ans: B

37. Concerning renal function tests:
a. PAH clearance is used to measure GFR.
b. Inulin clearance is used to estimate renal plasma flow.
c. Creatinine clearance can be clinically used to estimate GFR.
d. Blood urea concentration is an accurate index of renal function.
Ans: C

38. In the proximal convoluted tubule:
A. Glomerular filterate is isotonic with plasma.
B. 50% of water from the glomerular filterate is reabsorbed.
C. Glomerular filterate is hypertonic with plasma.
D. H+ is actively secreted.
Ans: A

40. Renin angiotensin system is stimulated by:
A. An increased in renal blood flow.
B. Decreased serum K+ levels.
C. An increased glomerular filtration rate.
D. Decreased serum Na+ levels.
Ans: D

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7 Page8 

No comments:

Post a Comment