Friday, 30 October 2015

Respiratory Objective Type Questions And Answers

11- A 20-year-old male student is assessed for shortness of breath that occurs whilst running. He has no other symptoms and does not smoke. Examination, full blood count, and chest X-ray are normal. Which of the following is most likely to be helpful in confirming the suspected diagnosis?
1) Arterial blood gas studies before and after exercise
2) Determination of lung volumes and diffusing capacity
3) Measurement of venous blood lactate before and after exercise
4) Spirometry before and after administration of bronchodilators
5) Spirometry before and after exercise
Answers-5

12- A 40-year-old worker presents with wheezing and breathlessness which seem to improve over weekends and holiday periods when he is not working. What is he most likely to be exposed to at work?
1) Platinum salts
2) Avian bloom
3) Aspergillus clavatus
4) Work in the Silver industry
5) Exposure to spores of Actinomyces
Answers-1

13- The pulmonary vascular system is different from the systemic circulation in that the pulmonary system demonstrates which of the following?
1) High pressures, high flow rates, highly compliant vessels
2) High pressures, high flow rates, low compliance vessels
3) Low pressures, high flow rates, high compliance vessels
4) Low pressures, low flow rates, high compliance vessels
5) Low pressures, low flow rates, low compliance vessels
Answers-4

14- A 60 year old man with ankylosing spondylitis presents with cough, weight loss and tiredness. His CXR shows longstanding upper lobe fibrosis. Three sputum tests stain positive for Acid fast bacilli but are consistently negative for Mycobacterium tuberculosis on culture. Which of the following is the most likely cause?
1) Mycobacterium avium intracellulare complex
2) Micropolyspora faeni
3) Allergic Bronchopulmonary Aspergillosis
4) Sarcoidosis
5) Tuberculosis
Answers-1

15- Which of the following is a recognised cause of a phrenic nerve palsy?
1) Aortic aneurysm
2) Dermoid
3) Ganglioneuroma
4) Pericardial cyst
5) Sarcoidosis
Answers-1

16- Which of the following statements is true of the pulmonary function test's vital capacity (VC)?
1) Vital capacity cannot be measured from spirometry alone
2) Vital capacity is increased in emphysema and reduced in interstitial fibrosis
3) Vital capacity is the maximal amount of air which can be exhaled after maximal inspiration
4) Vital capacity is the sum of tidal volume (VT) and inspiratory capacity (IC)
5) Vital capacity, when reduced, is a specific indication of restrictive lung disease
Answers-3

17- A 24 year old asthmatic female is admitted with acute severe asthma. Which of the following statements regarding the diagnosis is correct?
1) Agitation should be managed with a benzodiazepine
2) A high inspired Oxygen concentration should be used routinely
3) Inhaled salmeterol is indicated as first line therapy
4) Normal arterial pCO2 is reassuring
5) Pulsus paradoxus is a reliable sign of severity
Answers-2

18- Recognised associations. Which of the following is correct?
1) pneumoconiosis and clubbing
2) lung carcinoids and pleural effusion
3) pulmonary embolus and left bundle branch block
4) pulmonary fibrosis and hypercapnia
5) bronchopulmonary aspergillosis and wheezing
Answers-5

19- dry cough. Her chest X-ray shows an area of dense pneumonia-like consolidation in the right lower lobe. A course of antibiotics did not improve her symptoms or chest X-ray. Bronchioalveolar lavage (BAL) retrieved 'atypical' cells. What is the most likely diagnosis?
1) Bronchioloalveolar cell carcinoma
2) Mycoplasma pneumonia
3) Pulmonary alveolar proteinosis
4) Pulmonary embolism with infarction
5) Sarcoidosis
Answers-1

20- Randomised controlled trials have shown that long-term oxygen therapy (LTOT) reduces mortality in:
1) cryptogenic fibrosing alveolitis
2) cor pulmonale due to chronic airflow obstruction
3) asthma
4) cystic fibrosis
5) pulmonary sarcoidosis
Answers-2

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7 Page8 Page9
 Page10

No comments:

Post a Comment