Friday, 19 August 2016

30 TOP DNA REPLICATION Questions and Answers pdf download

Latest DNA REPLICATION Multiple choice Questions and Answers pdf download

1. Both strands of DNA serve as templates concurrently in
A. replication
B. excision repair
C. mismatch repair
D. none of these
Answer: A

2. Proofreading activity to maintain the fidelity of DNA synthesis
A. occurs after the synthesis has been completed
B. is a function of the 3′-5′ exonuclease activity of the DNA polymerases
C. requires the presence of an enzyme separate from the DNA polymerases
D. occurs in prokaryotes but not eukaryotes
Answer: B

3. Which of the following repairs nicked DNA by forming a phosphodiester bond between adjacent nucleotides?
A. Helicase
B. DNA gyrase
C. Topoisomerases
D. DNA ligase
Answer: D

4. The enzyme that catalyzes the synthesis of DNA is called
A. DNA polymerase
B. DNA gyrase
C. DNA ligase
D. helicase
Answer: A

5. Which of the following possesses both 5′-3′ and 3′-5′ exonuclease activity?
A. Kornberg enzyme
B. DNA polymerase III
C. Taq DNA polymerase
D. None of these
Answer: A

6. Which of the following statements on replication in E.coli is correct?
A. It occurs in a unidirectional manner
B. It occurs in bidirectional manner
C. Always uses T7 DNA polymerase when infected by T7 phage
D. Occurs only when ? phase has infected E. coli
Answer: B

7. The replication of chromosomes by eukaryotes occurs in a relatively short period of time because
A. the eukaryotes have more amount of DNA for replication
B. the eukaryotic replication machinery is 1000 times faster than the prokaryotes
C. each chromosome contains multiple replicons
D. eukaryotic DNA is always single stranded
Answer: C

8. In E.coli, which enzyme synthesizes the RNA primer for Okazaki fragments?
A. DnaA
B. DnaC
C. DnaG
D. all of these
Answer: C

9. During which of the following process a new copy of a DNA molecule is precisely synthesized?
A. Trasformation
B. Transcription
C. Translation
D. Replication
Answer: D

10. DNA gyrase is inhibited by
A. tetracycline
B. nalidixic acid
C. both (a) and (b)
D. cephalosporin
Answer: B

11. Which of the following enzymes unwind short stretches of DNA helix immediately ahead of a replication fork?
A. DNA polymerases
B. Helicases
C. Single-stranded binding proteins
D. Topoisomerases
Answer: B

12. During DNA replication in prokaryotes, synthesis begins on the circular chromosome
A. always at the same place
B. at any stretch of DNA that is high in AT pairs
C. randomly on the chromosome
D. at the promoter
Answer: A

13. DNA replication rates in prokaryotes are approximately of the order of
A. 10 bases per second
B. 1,00 bases per second
C. 1,000 bases per second
D. 10,000 bases per second
Answer: C

14. Which of the following lacks 3′-5′ exonuclease activity?
A. Short fragment of DNA polymerase I
B. Taq DNA polymerase
C. T4 DNA ligase
D. All of the above
Answer: D

15. The synthesis of DNA by DNA polymerase occurs in the
A. 3′ to 5′ direction
B. 5′ to 5′ direction
C. 5′ to 3′ direction
D. 3′ to 3′ direction
Answer: C

3 comments:

  1. Unfortunately there are a lot of AIDS/Herpes denials on Herbal cures still out there. I did research on them after I was tested HIV/Herpes positive I was so worried am I going to die soon. I continue my search again on herbal remedy for Std, then I found lots of testimony on how Dr Itua Herbal Medicine Cured HIV/Aids, Herpes Virus,Copd, Hepatitis, Diabetes, On websites sharing their testimonies, which made much more sense to me. All the authors pronounce Dr Itua As a man with Good Heart, I pick interest in their testimonies and I contact him about my situation then he gave me procedure how it works, I proceed after one week he courier his Herbal Medicine to me and instruct me on how to drink it for two weeks to cure. I receive His Herbal Medicine so I drank it for two weeks as I was told then after 2 days I go for a test I found out I was cured from HIV/Aids & Herpes Virus, I pay homage to him 2 months ago to his country to celebrate with him on his African festival which he told me it usually happens every year. I know there are lots of (HIV)/Aids&Herpes Virus denials of Herbal Remedy movement the same few doctors and they represent a very small faction of the community. I could have died because I refused Natural Herbs Cures for so long, but luckily, by the grace of God I am alive to tell my story. Contact Info...Whatsapp Number...+2348149277967,Email...drituaherbalcenter@gmail.com/My Instagram Username...avat5634 Just in case you need someone to talk with.

    ReplyDelete