Showing posts with label Culture Media & Pure Culture Techniques Multiple Choice Questions And Answers. Show all posts
Showing posts with label Culture Media & Pure Culture Techniques Multiple Choice Questions And Answers. Show all posts

Wednesday, 28 October 2015

Experienced Sterilisation, Culture Media & Pure Culture Techniques Multiple Choice Questions And Answers

91. D.pneumoniae can be identified by
a. Microscopic exam
b. Culture of sputum/blood
c. Animal inoculation
d. All of these
e. None of these
Ans: E

92. The diagnosis of tuberculosis is carried out by
a. Emulator
b. Antiformin method
c. Petroff’s method
d. Concentration method
e. All of these
Ans: E

93. The size of the virus can be determined by
a. Micrography
b. Ultra-centrifugation at high speed
c. Ultra-filteration
d. All of these
Ans: D

94. Differential staining of bacteria spore is related to
a. Albert’s staining
b. Lugol’ s staining
c. Moller’s staining
d. Indian ink preparation
Ans: C

95. Electron microscope studies does not help in identifying the section of bacterial spore
a. Core
b. Spore cortex
c. Capsule
d. All of these
Ans: C

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7 Page8 Page9 
Page10

Freshers Sterilisation, Culture Media & Pure Culture Techniques Multiple Choice Questions And Answers


81. Clsotridium welchii is positive for
a. Elek’s gel precipitation test
b. Nagler’s test
c. Weil felix test
d. Bacitracin test
Ans: B

82. Nagler’s reaction detects
a. Coagulase
b. Hyaluronidase
c. Lecithinase
d. None of these
Ans: C

83. Incubation period of Cl. welchii is
a. 8-12 hours
b. 7-10 hours
c. 5-7 hours
d. 2-4 hours
Ans: A

84. The average incubation period of tetanus is
a. 2-3 days
b. 7-10 days
c. 14-21 days
d. 3-4 weeks
Ans: B

85. Salt agar is used for
a. Streptococcus
b. Staphylococcus
c. Vibrio
d. Shigella
Ans: B

86. Culture medium of Leishmania is
a. Sabousand’s medium
b. NNN medium
c. Wilson Blair medium
d. Czapek – dox medium
Ans: B

87. A simple asexual spore which develops by budding is known as
a. Chlamydospore
b. Blastospore
c. Arthospore
d. Conidia
Ans: B

88. Culture medium used for fungus is
a. Sabouraud’s medium
b. Nutrient agar
c. Nutrient broth
d. Minimal agar medium
Ans: B

89. For sterilization of fermentation equipment the method followed is
a. Radiation
b. Chemicals
c. Heating
d. All of these
Ans: D

90. D.pneumoniae can be cultivated in
a. Glucose broth
b. Serum broth
c. Agar and blood agar
d. Chocolate agar
e. All of these
Ans: E

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7 Page8 Page9 
Page10

Frequently Asked Sterilisation, Culture Media & Pure Culture Techniques Multiple Choice Questions And Answers

71. Wilson and Blair medium is used for isolation of
a. Staphylococci
b. Salmonella typhosa
c. Vibrio cholerae
d. Shigella shigae
Ans: B

72. Laboratory diagnosis of enteric fever is based on
a. Blood culture
b. Urine and stool culture
c. Widal test
d. All of the above
Ans: D

73. Shigella was first isolated by
a. Shiga
b. Schmitz
c. Sonnei
d. Robert Koch
Ans: C

74. Which of the following are gas producing Salmonella?
a. S.typhi
b. S.enteritidis
c. S.cholerasuis
d. S.typhimurium
Ans: B

75. Kauffmann white scheme is used to detect
a. Salmonella spp.
b. Shigella spp.
c. E.coli
d. None of these
Ans: A

76. On Mac Conkey’s medium Esch. Coli forms
a. Colorless colonies
b. Greenish pigmentation
c. Pink coloured colonies
d. Medusa head appearance
Ans: C

77. C.diphtheriae requires
a. LJ medium
b. Mac Conkey’s medium
c. Potassium tellurite medium
d. PDA medium
Ans: C

78. Culture medium for Mycobacterium tuberculosis
a. L J medium
b. Mac Conkey’s medium
c. Wilson blair medium
d. None of these
Ans: A

79. Lepra bacillus is best cultured on
a. Armadillo’s brain
b. Foot pad of mice
c. Liver of guinea pig
d. Any of the above
Ans: B

80. Culture medium for clostridia spp.
a. 76 Lower stein Jensen’s medium
b. Mac Conkey’s medium
c. Robertson’s cooked meat medium
d. None of these
Ans: C

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7 Page8 Page9 
Page10

Basic Sterilisation, Culture Media & Pure Culture Techniques Multiple Choice Questions And Answers

31. Lyophilization means
a. Sterilization
b. Freeze-drying
c. Burning to ashes
d. Exposure to formation
Ans: B

32. Temperature used for hot air oven is
a. 100oC for 1 hour
b. 120oC for 1 hour
c. 160oC for 1 hour
d. 60oC for 1 hour
Ans: C

33. Phenol co-efficient indicates
a. Efficiency of a disinfectant
b. Dilution of a disinfectant
c. Purity of a disinfectant
d. Quantity of a disinfectant
Ans: A

34. This is an agar plate method and is commonly used for estimation of the number of bacteria in milk.
a. Standard Plate Count (SPC)
b. Spread plate
c. Lawn culture
d. Roll tube method
Ans: A

35. Agar is obtained form
a. Brown algae
b. Red algae
c. Green algae
d. Blue-green algae
Ans: B

36. A gram positive organism which produces swarming on culture medium is
a. Salmonella
b. Clostridium
c. Staphylococci
d. Proteus
Ans: D

37. Enhancement of virulence in bacteria is known as
a. Pathogenicity
b. Attenuation
c. Exaltation
d. Toxigenicity
Ans: C

38. For effective sterilization in an autoclave the temperature obtained is
a. 50oC
b. 100oC
c. 120oC
d. 180oC
Ans: C

39. Spores are killed by
a. 70% alcohol
b. Glutaraldehyde
c. Autoclaving
d. Both b and c
Ans: D

40. Glassware are sterilized by
a. Autoclaving
b. Hot air over
c. Incineration
d. None of these
Ans: B

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7 Page8 Page9 
Page10