Thursday, 29 October 2015

Basic Medical Microbiology Objective Type Questions And Answers

61. Coryne bacterium is
a. Gram positive
b. Resistant to Penicillin
c. Gram negative
d. Resistant to Chloramphenicol
Ans: A

62. C. diphtheriae consists of
a. Startch granules
b. Polymeta phosphate granules
c. Lipid granules
d. None of these
Ans: B

63. The incubation period of diphtheriae is
a. Upto 2 weeks
b. Upto 1 week
c. 2–4 weeks
d. None of these
Ans: C

64. Diphtheria virulence test is
a. Ascoli’s thermoprecipitation test
b. Eleck’s gel precipitation test
c. C.R.P test
d. M.R.T. test
Ans: B

65. Diptheria toxoid is prepared by using
a. Aldehyde
b. Formalin
c. Phenols
d. None of these
Ans: B

66. Diphtheria is an example of
a. Bacteraemia
b. Pyaemia
c. Septicemia
d. Toxaemia
Ans: D

67. Main symptom of tuberculosis is
a. Tubercle formation
b. Liquid formation
c. Both a and b
d. None of these
Ans: A

68. BCG vaccine is for the prevention of
a. Brucellosis
b. Diphtheria
c. Botulism
d. Tuberculosis
Ans: D

69. Dose of BCG vaccine is
a. 0.2–0.5 ml
b. 0.1 ml
c. 0.05 ml
d. 0.2 to 0.3 ml
Ans: B

70. Negative Mantoux test is important in
a. Pulmonary Koch’s syndrome
b. Sarcoidosis
c. Carcinoma bronchus
d. Lymphoma
Ans: A

71. Bacilli Calmette Guerin (BCG) contains the avirulent strains of
a. Human tubercle bacilli
b. Avian tubercle bacilli
c. Bovine tubercle bacilli
d. A typical mycobacteria
Ans: C

72. Drugs used against tuberculosis (TB) are
a. Refampicin, Isoniazid
b. Pyrazinamide, Streptomycin
c. Both a and b
d. None of these
Ans: C

73. The greatest number of tubercle bacilli is present in
a. Large sized tuberculomas
b. Miliary tuberculosis
c. Tuberculous lymphadinitis
d. Tuberculous cavity of the lung
Ans: D

74. Histoid Hansen is a veriety of
a. Tuberculoid Leprosy
b. Borderline tuberculoid
c. Borderline lepramatous
d. Lepronmetous leprosy
Ans: D

75. Streptococcus pyogens produces all of the following lesions, except
a. Impetigo contagiosa
b. Erysipeals
c. Boil
d. Paronchia
Ans: D

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7 Page8 Page9 
Page10

No comments:

Post a Comment