Friday, 30 October 2015

Common Medical Microbiology Objective Type Questions And Answers

76. Causative agent of Scarlet fever:
a. Staphylococcus aureus
b. Streptococcus viridans
c. Stre. pyogens
d. None of these
Ans: C

77. Rheumatic fever is most commonly caused by
a. Str. viridans
b. Str. pyogenes
c. Stph. aures
d. None of these
Ans: B

78. Penicillin is the drug of choice for
a. Scarlet fever
b. Whooping cough
c. Brucellosis
d. Cholera
Ans: A

79. In human being str. pneumoniae causes
a. Septicaemia
b. Paronychia
c. Pneumomnia
d. None of these
Ans: C

80. Virulence factor for Stre. pneumoniae:
a. Capsular polysaccharide
b. Specific soluble substance
c. Vi-antigen
d. Forsmann antigen
Ans: A

81. Conjunctivitis in a new born is caused by
a. Streptococcus
b. Pneumococcus
c. Meningococci
d. None of these
Ans: A

82. Influenza is belonging to
a. Orthomyxoviridae
b. Retroviridae
c. Both a and b
d. None of these
Ans: A

83. Influenza virus contains
a. Eight segments of RNA
b. Two strands of RNA
c. Single RNA
d. None of these
Ans: B

84. ‘Reye’s syndrome’ is caused by
a. St.pneumoniae
b. St.pyogenes
c. Influenza
d. None of these
Ans: C

85. Geraman measles is also known as
a. Rubella / 2-day measles
b. Rubella / 3day measles
c. Rubella / 4-day measles
d. Rubella / 1-day measles
Ans: B

86. The commonest cause of rubella in new bornes
a. Congential rubella
b. Post natal rubella
c. Expanded rubella syndrome (ERS)
d. Both a and c
Ans: D

87. Mumps virus is belonging go
a. Retroviriae
b. Paramyxoviriae
c. Orthomyxo viridae
d. None of these
Ans: B

88. Measles is characterized by
a. Negribodies
b. Babes-Ernest granules
c. Koplik’s spots
d. Fever
Ans: B

89. Brucella causes
a. Pertusis
b. Plague
c. Brucellosis
d. None of these
Ans: C

90. Mediterranian fever is caused by
a. M. tuberculosis
b. S. typhi
c. C.neoformans
d. Brucella
Ans: D

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7 Page8 Page9 
Page10

No comments:

Post a Comment