Friday, 30 October 2015

Tricky Medical Microbiology Objective Type Questions And Answers

91. Which of the following test is specific for Brucellosis?
a. Frei
b. Weil
c. Castaneda strip
d. Rose water
Ans: C

92. Malignant pustule is caused by
a. Anthrax
b. Tetanus
c. Diphtheria
d. None of these
Ans: A

93. The commonest form of anthrax in man is
a. Alimentary
b. Cutaneous
c. Pulmonary
d. Hepatic
Ans: B

94. The animals most frequently infected with anthrax are
a. Sheep
b. Cattle
c. Goats
d. All of these
Ans: D

95. Virus causing Rabies is
a. Orthromyxo virus
b. Paramyxo virus
c. Rhbdo virus
d. Toga viruses
Ans: C

96. Rhabdo viruses are belonging to the family:
a. Rhabdo viridae
b. Toga viridae
c. Paramyxo viridae
d. None of these
Ans: A

97. Rabies Virus isolated from natural human or animal infection is termed as
a. Street virus
b. Fixed virus
c. Both a and b
d. None of these
Ans: A

98. Rabies virus can multiply in
a. The central nervous system only
b. The peripheral nerves
c. Muscle tissues
d. All the above
Ans: D

99. Neurological complications following rabies vaccines is common with
a. Chick embryo vaccine
b. HDCS vaccine
c. Semple vaccine
d. BPL vaccine
Ans: C

100. Which anti rabic vaccine has been recommended by WHO as the most effective?
a. Duck embryo vaccine
b. HDCS vaccine
c. Sheep brain vaccine
d. BPL vaccine
Ans: B

101. The causative agent of tetanus is
a. Clostridium botulinum
b. Cl. tetani
c. Cl. welchii
d. Cl. perfringens
Ans: B

102. The mode of spread of tetanus neurotoxin from blood to brain is
a. Via lymphaties
b. Arterial blood
c. Cranial nerves
d. None of these
Ans: C

103. Tetanus is caused by spread of
a. Exotoxin in sympathetic system
b. Exotoxin in para sympathetic system
c. Endotoxin in sympathetic system
d. Endotoxin in parasympathetic system
Ans: A

104. The first symptom of tetanus is
a. Lock jaw
b. Trismus
c. Anorexia
d. Dyspagia
Ans: B

105. Of which clostridia, the neurotoxin is most powerful?
a. Cl. tetani
b. Cl. welchii
c. Cl. botulism
d. Cl. septicum
Ans: C

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7 Page8 Page9 
Page10

No comments:

Post a Comment