Thursday, 1 October 2015

Basic Renal Physiology Multiple Choice Questions And Answers

61. The transport of materials across tubular epithelium is dependent upon:
A. The size and charge of molecules.
B. Lipid solubility.
C. Concentration gradient.
D. All are correct.
Ans: D

62. Clearance ratio greater than one is most likely seen with substance, which is:
A. Reabsorbed.
B. Secreted.
C. Neither neither secreted nor absorbed.
D. None are correct.
Ans: B

63. Solute particles move from plasma of the renal glamorous to the fluid in Bowman’s capsule by:
A. Diffusion.
B. Active transport.
C. Bulk flow.
D. A and C are correct.
Ans: D

64. The tonicity of urine as it enters the renal collecting duct may be:
A. Isotonic.
B. Hypotonic.
C. Hypotonic or isotonic but never hypertonic.
D. Hypertonic.
Ans: C

65. The renal “countercurrent” mechanism is dependent upon the anatomic arrangement of the:
A. Loop of Henle.
B. Proximal tubule.
C. Vasa recta.
D. A and C are correct.
Ans: D

66. Extracellular dehydration results in:
A. Inhibition of volume & osmoreceptors & increase ADH secretion.
B. Stimulate of volume & osmoreceptors & increase ADH secretion.
C. Inhibition of volume &osmoreceptors &decrease ADH secretion.
D. Decrease extracellular osmolality.
Ans: B

The following are obtained from a volunteer who participated in
renal clearance study :
Plasma inulin = 20 mg/ml.
Plasma glucose = 150 mg/ml.
Urine flow = 2 ml/min.
Urine inulin = 500 mg/dl.
Urine glucose = 30 mg/dl.

67. What was the clearance of glucose:
A. 60 ml/min.
B. 6.0 ml/min.
C. 0.6 ml/min.
D. 0.4 ml/min.
Ans: D

68. Find the reabsorption of glucose by this volunteer:
A. Approximately 75 mg/min.
B. Approximately 20 mg/min.
C. Approximately 150 mg/min.
D. Glucose reabsorption must be at its maximum level.
Ans: D

69. A new drug, which causes GFR to increase but RBF to decrease.
It does not affect arterial blood flow. The drug causes:
A. Constriction of the afferent arteriole.
B. Dilation of the afferent arteriole.
C. Constriction of the efferent arteriole.
D. Dilation of the efferent arteriole.
Ans: C

70. A patient with a hyper secretion of aldosterone. Which of the following parameters is elevated above normal:
A. Plasma renin concentration.
B. Plasma angiotensin concentration.
C. Plasma potassium concentration.
D. Plasma ANP concentration.
Ans: D

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7 Page8

No comments:

Post a Comment