Thursday, 1 October 2015

Latest Renal Physiology Objective Type Questions And Answers

71. As tubular fluid passes along the ascended limb of loop of Henle:
A. Osmolarity increases.
B. Water is always reabsorbed.
C. Urea concentration increase more than 3-fold.
D. Chloride is reabsorbed.
Ans: D

72. A drug that blocks angiotensin converting enzyme ( ACE ) is given to a patient. All the following are likely to decrease except:
A. Plasma aldosterone secretion.
B. Arterial blood pressure.
C. Plasma renal secretion.
D. Plasma angiotensin II content.
Ans: C

73. If you place a patient on a low sodium diet you would expect a decrease in:
A. Glucose and amino acid reabsorption.
B. Hydrogen ion secretion by the PCT.
C. Bicarbonate reabsorption.
D. None of the above is correct.
Ans: D

74. Sodium is reabsorbed from basolateral surface of renal epithelial cells by:
A. Na/H exchange
B. Na- glucose cotransport.
C. Na-K pump.
D. Facilitated diffusion.
Ans: C

75. The absorption of H+ in the PCT is primarily associated with:
A. Excretion of potassium.
B. Excretion of hydroxyl.
C. Reabsorption of calcium.
D. Reabsorption of bicarbonate.
Ans: A

76. After a large haemorrhage you would expect all the following Except:
A. Increased ADH secretion.
B. Increased aldosterone secretion.
C. Increased osmolar excretion.
D. Decreased urine flow
Ans: C

77. Depletion of K+ concentration would most likely result from an increase in the circulating levels of:
A. Parathyroid hormone.
B. Atrial natriuretic peptide.
C. Antidiuretic hormone.
D. Aldosterone hormone.
Ans: D

78. GFR is increased by:
A. Constriction of the afferent arteriole
B. Constriction of the efferent arteriole
C. An increase in the concentration of plasma protein
D. Decreased glomerular capillary pressure.
E. Decreased glomerular filtration area.
Ans: B

79. The clearance of PAH is equal to:-
A. Glomerular filtration rate.
B. Filteration fraction.
C. Renal blood flow.
D. Capillary filteration coefficient.
E. Renal plasma flow
Ans: E

80. The greatest fraction of filtered water is reabsorbed in:-
A. Proximal tubule.
B. Loop of Henle.
C. Distal tubule.
D. Cortical collecting duct.
E. Medullary collecting duct.
Ans: A

81. Renin release is stimulated by: -
A. An increase in renal arterial pressure.
B. An increase in circulating ADH.
C. A decrease in renal sympathetic discharge.
D. A decrease in the delivery of NaCl to the macula densa.
E. An increase in circulating angiotensin II.
Ans: D

82. Glucose:-
A. Is completely reabsorbed in the collecting tubule.
B. Is filtered by the glomeruli & passively reabsorbed.
C. Is completely reabsorbed in the distal tubule.
D. Is filtered by the glomeruli & actively reabsorbed in the proximtubule.
E. Has a plasma clearance equal to GFR.
Ans: D

83. In the loop of Henle:-
A. Na+ is reabsorbed in the descending limb of the loop of Henle.
B. Descending limb is freely permeable to water.
C. Urea is actively secreted.
D. The fluid becomes hypotonic as it goes towards the tip of the loop.
E. ADH has its major function.
Ans: B

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7 Page8

No comments:

Post a Comment