Thursday, 29 October 2015

Common General Pharmacology Objective Type Questions And Answers

76. Enzymes that uncouple peptide linkages are best classified as
(a) Hydrolases
(b) Ligases
(c) Oxidoreductases
(d) Transferases
(e) Isomaerases
Ans: A

77. The sugar that is inherent in the nucleic acids RNA and DNA is
(a) Glucose
(b) Sucrose
(c) Ribose
(d) Digitoxose
(e) Maltose
Ans: C

78. N-oxidation will be involved with the metabolism of following drugs, except
(a) Dapsone
(b) Meperidine
(c) Phenytoin
(d) Chlorpheniramine
Ans: C

79. Which of the following statements describes plasmids? They
(a) Are single – stranded DNA molecules
(b) Carry optional gene(s)
(c) Carry genes essential for growth
(d) Are always found in linear form
Ans: B

80. Bacteria that grow at temperatures as high as 550C are known as
(a) Psychrophiles
(b) Thermophiles
(c) Mesophiles
(d) Auxotrophs
Ans: B

81. Which of the following organisms can use only molecular oxygen as the final acceptor?
(a) Obligate anaerobes
(b) Facultative anaerobes
(c) Obligate aerobes
(d) Strict anaerobes
Ans: C

82. A declining growth rate occurs during which of the following phases of bacterial cell growth?
(a) Lag phase
(b) Exponential phase
(c) Stationary phase
(d) Death phase
Ans: D

83. Which class of antibody has the longest serum half-life and opsonizes antigens for phagocytosis through two different pathways?
(a) Immunoglobulin G (IgG)
(b) Immunoglobulin M(IgM)
(c) Immunoglobulin A (IgA)
(d) Immunoglobulin E (IgE)
Ans: A

84. Urticaria that appears rapidly after the ingestion of food usually indicates which type of hypersensitivity reaction?
(a) Type I
(b) Type II
(c) Type III
(d) Type IV
Ans: A

85. A patient receives long-term, high-dose therapy with a sulfonamide. After approximately 3 weeks of therapy, the patient has a low-grade fever, rash, and muscle and joint pain. Which type of hypersensitivity accounts for these symptoms?
(a) Type I
(b) Type II
(c) Type III
(d) Type IV
Ans: C

86. CD4+T cells specifically recognize antigens in which form?
(a) Bound to major histocompatibility (MHC) class I molecules on the surface of any body cell
(b) In free, soluble form in extracellular fluids
(c) Bound to MHC class II molecules on the surface of special antigen-presenting cells(APCs)
Ans: C

87. Which of the following statements concerning a drug receptor is true?
(a) It mediates the nonspecific action of volatile anesthetics
(b) Its expression is induced only by exogenously added drugs
(c) It can bind endogenous ligand to produce physiological activity
(d) It mediates the cathartic activity of magnesium citrate
(e) Down-regulation of receptor level can lead to sensitization of the target cell to the receptor agonist.
Ans: C

88. Which of the following acids has the highest degree of ionization in an aqueous solution?
(a) Aspirin pKa = 3.5
(b) Indomethacin pKa = 4.5
(c) Warfarin pKa = 5.1
(d) Ibuprofen pKa = 5.2
(e) Phenobarbital pKa = 7.4
Ans: A

89. Which of the following salts forms an aqueous solution that is alkaline to litmus?
(a) Sodium chloride
(b) Benzalkonium chloride
(c) Meperidine hydrochloride
(d) Cefazolin sodium
(e) Chlordiazepoxide hydrochloride
Ans: D

90. Hydrolysis reaction are involved with the metabolism of following drugs, except
(a) Procaine
(b) Diazepam
(c) Aspirin
(d) Lidocaine
Ans: B

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7 Page8 Page9 
Page10

No comments:

Post a Comment