Thursday, 29 October 2015

Most Recently Asked General Pharmacology Multiple Choice Questions And Answers

91. Flurazepam has pKa of 8.2. What percentage of flurazepam will be ionized at a urine pH of 5.2?
(a) 0.1%
(b) 1%
(c) 50%
(d) 99%
(e) 99.9%
Ans: E

92. Precipitation may occur when mixing aqueous solutions of meperidine hydrochloride with which of the following solutions?
(a) Sodium bicarbonate injection
(b) Atropine sulfate injection
(c) Sodium chloride injection
Ans: A

93. The excretion of a weakly acidic drug generally is more rapid in alkaline urine than in acidic urine. This process occurs because
(a) A weak acid in alkaline media will exist primarily in its ionized form, which cannot be reabsorbed easily
(b) A weak acid in alkaline media will exist in its lipophilic form, which cannot be reabsorbed easily.
(c) All drugs are excreted more rapidly in an alkaline urine.
Ans: A

94. Which of the following drugs is considered to be the agent of choice for anaphylactic reactions?
(a) Edrophonium
(b) Ipratropium
(c) Ambenonium
(d) Propantheline
(e) Homatropine
Ans: B

95. Which of the following drugs is considred to be the agent of choice for anaphylactic reactions?
(a) Clonidine
(b) Isoproterenol
(c) Epinephrine
(d) Phenylephrine
(e) Terbutaline
Ans: C

96. Which of the following emissions from the decay of radionuclides is most commonly used in nuclear medicine imaging?
(a) X-ray
(b) Beta
(c) Alpha
(d) Gamma
(e) Positron
Ans: D

97. Which of the following radionuclides is mot commonly used in nuclear pharmacy practice?
(a) 67GA
(b) 201TI
(c) 99mTC
(d) 123I
(e) 133Xe
Ans: C

98. Which of the following radionuclides is generator produced?
(a) 99mTC
(b) 201TI
(c) 67GA
(d) 133Xe
(e) 123I
Ans: A

99. Abrasives, ingredients in dentifrices, are noted for which of the following actions?
(a) Providing flavor
(b) Cleansing via a foaming detergent action
(c) Removing plaque and debris
(d) Preventing dental caries
(e) Adding thickness to the product
Ans: C

100. The appropriate pH range for ophthalmic products is
(a) 2.0 – 3.0
(b) 4.0 – 6.0
(c) 6.0 – 8.0
(d) 8.0 – 10.0
Ans: C

101. Which type of contact lens can most easily be ruined by the absorption of chemicals?
(a) Hard lenses
(b) Soft lenses
(c) Gas-permeable lenses
Ans: B

102. All of the following desensitizing agents are recommended for sensitive teeth except
(a) 10% carbamide peroxide
(b) 5% potassium nitrate
(c) Dibasic sodium citrate
(d) 10% strontium chloride hexahydrate
Ans: A

103. Carbamide peroxide appears to soften earwax by
(a) Causing oxygen to be released, which loosens the wax
(b) Stimulating fluid secretion in the ear canal
(c) Actually dissolving the ear wax
(d) Decreasing lipid content of the wax
(e) None of the above
Ans: A

104. A common oral problem caused by herpes simplex type I virus (HSV-1) is
(a) Aphthous ulcers
(b) Canker sores
(c) Aphthous stomatitis
(d) Fever blisters
(e) Thrush
Ans: D

105. The definition of a surfactant (an ingredient in toothpaste) can best be described by which of the following statements? Surfactant
(a) Prevents drying of the preparation
(b) Removes debris by its detergent action and causes foaming, which is usually desired by the patient
(c) Physically removes plaque and debris
(d) Determines the texture, dispersiveness, and appearance of the product
(e) Adds flavor to the preparation which makes it more appealing to the patient
Ans: B

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7 Page8 Page9 
Page10

No comments:

Post a Comment