Thursday, 29 October 2015

Common History of Micro Biology Objective Type Questions And Answers

41. Meosomes are also known as
a. Mitochondria
b. Endoplasmic reticulum
c. Plasmids
d. Chondroids
Ans: D

42. Hybridoma technique was first discovered by.
a. Kohler and Milstein
b. Robert Koch
c. ‘D’ Herelle
d. Land Steiner
Ans: A

43. The minimum number of bacteria required to produce clinical evidence of death in a susceptible animal under standard condition is called
a. LD50
b. ID
c. MLD
d. All of these
Ans: C

44. In Electron Microscope source of electrons is from
a. Mercury lamp
b. Tungsten metal
c. both a and b
d. None of these
Ans: B

45. Griffith (1928) reported the phenomenon of transformation first in
a. H. influenzae
b. Bacillus species
c. Pneumococci
d. E.coli
Ans: C

46. The resolution power of the compound microscope is
a. 0.2 micron
b. 0.2 millimeter
c. 0.2 Angstrom units
d. 0.2 centimeter
Ans: A

47. The capacity of a given strain of microbial species to produce disease is known as
a. Pathogen
b. Virulence
c. Infection
d. None of these
Ans: B

48. Monoclonal antibodies are associated with the name of
a. Burnet
b. Medwar
c. Milstein kohler
d. Owen
Ans: A

49. Lederberg and Tatum (1946) described the phenomena of
a. Conjunction
b. Transformation
c. Mutation
d. Plasmids
Ans: A

50. Hanging drop method for motility study was first introduced by
a. Robert Koch
b. Louis Pasteur
c. Jenner
d. Leeuwenhock
Ans: D

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7 Page8 Page9 
Page10

No comments:

Post a Comment