Thursday, 29 October 2015

Experienced General Pharmacology Multiple Choice Questions And Answers

121. Biotransformation of drugs is primarily directed to
(a) Activate the drug
(b) Inactivate the drug
(c) Convert lipid soluble drugs into nonlipid soluble metabolites
(d) Convert nonlipid soluble drugs into lipid soluble metabolites
Ans: C

122. A prodrg is
(a) The prototype member of a class of drugs
(b) The oldest member of a class of drugs
(c) An inactive drug that is transformed in the body to an active metabolite
(d) A drug that is stored in body tissues and is then gradually released in the circulation
Ans: C

123. Which of the following cytochrome P450 isoenzymes is involved in the metabolism of a large number of drugs in human beings and has been implicated in some dangerous drug interactions:
(a) CYP 3A4
(b) CYP 2C9
(c) CYP 2E1
(d) CYP 1A2
Ans: A

124. The most commonly occurring conjugation reaction for drugs and their metabolites is
(a) Glucuronidation
(b) Acetylation
(c) Methylation
(d) Glutathione conjugation
Ans: A

125. G-protein coupled receptors span the plasma membrane as a bundle of _____ alpha helices
(a) One
(b) Three
(c) Seven
(d) Ten
Ans: C

126. Which of the following drug metabolizing reactions is entirely nonmicrosomal
(a) Glucuronide conjugation
(b) Acetylation
(c) Oxidation
(d) Reduction
Ans: B

127. Induction of drug metabolizing enzymes involves
(a) A conformational change in the enzyme protein to favor binding of substrate molecules
(b) Expression of enzyme molecules on the surface of hepatocytes
(c) Enhanced transport of substrate molecules into hepatocytes
(d) Increased synthesis of enzyme protein
Ans: D

128. Drugs which undergo high degree of firstpass metabolism in liver
(a) Have oral bioavailability
(b) Are excreted primarily in bile
(c) Are contraindicated in liver disease
(d) Exhibit zero order kinetics of elimination
Ans: A

129. Glomerular filtration of a drug is affected by its
(a) Lipid solubility
(b) Plasma protein binding
(c) Degree of ionization
(d) Rate of tubular secretion
Ans: B

130. If a drug undergoes net tubular secretion, its renal clearance will be
(a) More than the glomerular filtration rate
(b) Equal to the glomerular filtration rate
(c) Less than the glomerular filtration rate
(d) Equal to the rate of urine formation
Ans: A

131. Which of the following is not a primary fundamental, but a derived pharmacokinetic parameter
(a) Bio-availability
(b) Volume of distribution
(c) Clearance
(d) Plasma half life
Ans: D

132. If a drug is eliminated by first order kinetics
(a) A constant amount of the drug will be eliminated per unit time
(b) Its clearance value will remain constant
(c) Its elimination half-life will increase with dose
(d) It will be completely eliminated from the body in 2 x half-life period
Ans: B

133. If a drug has a constant bio-availability and first order elimination, its maintainance dose rate will be directly proportional to its
(a) Volume of distribution
(b) Plasma protein binding
(c) Lipid solubility
(d) Total body clearance
Ans: D

134. The following dose of a drug is governed by its
(a) Aqueous diffusion
(b) Aqueous hydrolysis
(c) Lipid diffusion
(d) Pinocytosis or endocytosis
Ans: C

135. Monitoring plasma drug concentration is useful while using
(a) Antihypertensive drugs
(b) Levodopa
(c) Lithium carbonate
(d) MAO inhibitors
Ans: C

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7 Page8 Page9 
Page10

No comments:

Post a Comment