Thursday, 29 October 2015

Freshers General Pharmacology Objective Type Questions And Answers

136. Microsomal enzyme induction has one of the following features
(a) Takes about one week to develop
(b) Results in increased affinity of the enzyme for the substrate
(c) It is irreversible
(d) Can be used to treat acute drug poisonings
Ans: B

137. Which of the following is a competitive type of enzyme inhibitor
(a) Acetazolamide
(b) Disulfiram
(c) Physostigmine
(d) Theophyline
Ans: C

138. What is true in relation to drug receptors
(a) All drugs act through specific receptors
(b) All drug receptors are located on the surface of the target cells
(c) Agonists induce a conformational change in the receptor
(d) Partial agonists have low affinity for the receptor
Ans: C

139. A partial agonist can antagonize the effects of a full agonist because it has
(a) High affinity but low intrinsic activity
(b) Low affinity but high intrinsic activity
(c) No affinity and low intrinsic activity
(d) High affinity but no intrinsic activity
Ans: A

140. Receptor agonists possess
(a) Result in increased smooth endoplasmic reticulum
(b) Result in increased rough endoplasmic reticulum
(c) Result in decreased enzymes in the soluble cytoplasmic fraction
(d) Require 3–4 months to reach completion
Ans: C

141. Agonists affect the receptor molecule in the following manner
(a) Alter its amino acid sequence
(b) Denature the receptor protein
(c) Alter its folding or alignment of subunits
(d) Induce covalent bond formation
Ans: C

142. Receptors perform the following function/functions
(a) Ligand recognition
(b) Signal transduction
(c) Both ligand recognition and signal transduction
(d) Disposal of agonists and antagonists
Ans: C

143. Which of the following receptor types has 7 helical membrane, spanning amino acid segments with 3 extracellular and 3 intracellular loops
(a) Tyrosine protein kinase receptor
(b) Gene expression regulating receptor
(c) Intrinsic ion channel containing receptor
(d) G protein coupled receptor
Ans: D

144. Which of the following is a G protein coupled receptor
(a) Muscarinic cholinergic receptor
(b) Nicotinic cholinergic receptor
(c) Glucocorticoid receptor
(d) Insulin receptor
Ans: A

145. Placebo effects result presumably from the
(a) Physician-patient relationship
(b) Mental set up imparted by the therapeutic settings
(c) Mental set up imparted by the physician
(d) All of the above
Ans: D

146. All of the following subserve as intracellular second messengers in receptor mediated signal transduction except
(a) Cyclic AMP
(b) Inositol trisphosphate
(c) Diacyl glycerols
(d) G protein
Ans: D

147. A receptor which itself has enzymatic property is
(a) Insulin receptor
(b) Progesterone receptor
(c) Thyroxine receptor
(d) Glucagon receptor
Ans: A

148. Down regulation of receptors can occur as a consequence of
(a) Continuous use of agonists
(b) Continuous use of antagonists
(c) Chronic use of CNS depressants
(d) Denervation
Ans: A

149. When therapeutic effects decline both below and above a narrow range of doses, a drug is said to exhibit
(a) Ceiling effect
(b) Desensitization
(c) Therapeutic window phenomenon
(d) Nonreceptor mediated action
Ans: C

150. ‘Drug efficacy’ refers to
(a) The range of diseases in which the drug is beneficial
(b) The maximal intensity of response that can be produced by the drug
(c) The therapeutic dose range of the drug
(d) The therapeutic index of the drug
Ans: B

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7 Page8 Page9 
Page10

No comments:

Post a Comment