Friday, 30 October 2015

Frequently Asked Respiratory Multiple Choice Questions And Answers

61- The morphological appearance of Pneumocystis carinii infection in the lung is best characterised as which one of the following?
1) A bronchopneumonia with abscess formation
2) A haemorrhagic and necrotizing pneumonia
3) An acute respiratory distress syndrome (ARDS) with widespread hyaline membrane formation
4) An interstitial pneumonitis with foamy intra-alveolar exudate
5) An organizing bronchopneumonia
Answers-4

62- Which of the following statements is NOT true of primary pulmonary tuberculosis:
1) It is characteristically asymptomatic
2) Miliary spread is commoner in a younger age group
3) The initial immunological response causes hilar lympadenopathy
4) pleural effusion occurs before tuberculin skin testing is positive
5) A positive tuberculin skin test develops within two weeks of infection
Answers-5

63- In which of the following have randomised controlled trials shown that long-term oxygen therapy (LTOT) reduces mortality?
1) Asthma
2) Cor pulmonale due to chronic airflow obstruction
3) Cryptogenic fibrosing alveolitis
4) Cystic fibrosis
5) Pulmonary sarcoidosis
Answers-2

64- Which ONE of the following is true regarding acute pulmonary embolism?
1) a normal ECG excludes the diagnosis
2) embolectomy is more effective than thrombolysis in improving survival
3) Heparin is as effective as thrombolytic therapy
4) the presence of hypoxaemia is an indication for thrombolysis
5) thrombolysis administered through a peripheral vein is as effective as through a pulmonary artery catheter
Answers-5

65- A 36 year old man complains of a persistent cough. A CXR shows fibrosis of both upper lobes. What is the most likely diagnosis?
1) Systemic Sclerosis
2) Primary Pulmonary Hypertension
3) Cystic Fibrosis
4) Ankylosing Spondylitis
5) Allergic bronchopulmonary aspergillosis
Answers-5

66- Which one of the following statements is true of chronic obstructive pulmonary disease?
1) patients show at least a 15 per cent improvement in the FEV1 after nebulised bronchodilator
2) inhaled corticosteroid usage does not improve long-term prognosis
3) breathlessness is uncommon until the FEV1 falls to approximately 50 per cent of predicted
4) emphysema is associated with increased transfer factor
5) in advanced cases there is reduced pulmonary vascular resistance
Answers-2

67- A 16 year old boy with cystic fibrosis presents with abdominal pain. Which of the following is most likely to be the cause?
1) Ulcerative colitis
2) Irritable Bowel Syndrome
3) Pyelonephritis
4) Meconium Ileus Equivalent Syndrome
5) Renal Calculi
Answers-4

68- A patients' arterial blood gases give the following results; pO2 10 kPa (75mmHg), pCO2 7 kPa (52 mmHg), pH 7.47, [HCO3-] 37. Which of the following is the most likely cause?
1) Chronic Hyperventilation Syndrome
2) Acute exacerbation of COPD
3) Several days of Pyloric obstruction
4) Pulmonary Embolism
5) Diabetic Coma
Answers-3

69- A patient with Rheumatoid arthritis complains of progressive breathlessness. Which of the following is the most likely cause?
1) Pulmonary Eosinophilia
2) Asthma [0]
3) Pulmonary nodules
4) Fibrosing Alveolitis
5) Pulmonary Embolus
Answers-4

70- In the normal adolescent lung which of the following is correct?
1) There is an intrapleural pressure of 30 cmH2O (3kPa) at the end of normal expiration.
2) There is a resting pulmonary blood flow of 10L/min.
3) The V:Q ratio is greater in apical than basal segments of the lung when upright and at rest.
4) The majority of airway resistance is from large airways.
5) Cartilage is present in all respiratory bronchioles.
Answers-3

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7 Page8 Page9
 Page10

No comments:

Post a Comment