Thursday, 29 October 2015

General Pharmacology Online Quiz Questions And Answers

46. Divided powders may be dispensed in
(a) Individual-dose packets
(b) A bulk container
(c) A perforated, sifter –type container
Ans: A

47. Agents that may be used to coat enteric coated tablets include
(a) Hydroxypropyl methyl cellulose
(b) Carboxymethyl cellulose
(c) Cellulose acetate phthalate
Ans: C

51. The route of drug administration that gives the most rapid onset of the pharmacological effect is
(a) Intramuscular injection
(b) Intravenous injection
(c) Intradermal injection
(d) Peroral administration
(e) Subcutaneous injection
Ans: B

52. Acidic drugs mainly bind to plasma
(a) Albumin
(b) á1 – acid glycoprotein
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above
Ans: B

53. After peroral administration, drugs generally are absorbed best from the
(a) Buccal cavity
(b) Stomach
(c) Duodenum
(d) Ileum
(e) Rectum
Ans: C

54. The passage of drug molecules from a region of high drug concentration to a region of low drug concentration is known as
(a) Active transport
(b) Bioavailability
(c) Biopharmaceutics
(d) Simple diffusion
(e) Pinocytosis
Ans: D

55. What equation describes the rate of drug dissolution from a tablet?
(a) Fick’s law
(b) Henderson – Hasselbach equation
(c) Law of mass action
(d) Michaelis – Menten equation
(e) Noyes Whitney equation
Ans: D

56. Dose dumping is a problem in the formulation of
(a) Compressed tablets
(b) Modified- release drug products
(c) Hard gelatin capsules
(d) Soft gelatin capsules
(e) Suppositories
Ans: B

57. The rate of drug bioavailability is most rapid when the drug is formulated as a
(a) Controlled – release product
(b) Hard gelatin capsule
(c) Compressed tablet
(d) Solution
(e) Suspension
Ans: D

58. Creatinine clearance is used as a measurement of
(a) Renal excretion rate
(b) Glomerular filtration rate (GFR)
(c) Active renal secretion
(d) Passive renal absorption
(e) Drug metabolism rate
Ans: B

59. The earliest evidence that a drug is stored in tissue is
(a) An increase in plasma protein binding
(b) A large apparent volume of distribution (VD)
(c) A decrease in the rate of formation of metabolites by the liver
(d) An increase in the number of side effects produced by the drug
(e) A decrease in the amount of free drug excreted in the urine
Ans: B

60. The intensity of the pharmacologic action of a drug is most dependent on the
(a) Concentration of the drug at the receptor site
(b) Elimination half-life (t½ ) of the drug
(c) Onset time of the drug after oral administration
(d) Minimum toxic concentration (MTC) of the drug in plasma
(e) Minimum effective concentration (MEC) of the drug in the body
Ans: A

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7 Page8 Page9 
Page10

No comments:

Post a Comment