Monday, 2 November 2015

Frequently Asked Infectious Diseases Objective Type Questions And Answers

51- A 40-year-old man presented with pityriasis versicolor. What is the most appropriate treatment?
1) methotrexate
2) oral terbinafine
3) psoralen with ultraviolet light (PUVA) therapy
4) topical selenium sulphide
5) phototherapy with ultraviolet light (UVB)
Answers-2

52- Which of the following suggests a diagnosis of molluscum contagiosum rather than chickenpox?
1) Presence of macules and papules
2) Absence of erythema surrounding lesions
3) Lesions disappearing within a month
4) Presence of pruritis
5) Positive contact history
Answers-2

53- Ten individuals are admitted to casualty with profuse vomiting after attending a retirement dinner in a chinese restaurant. They all ate at roughly 7 pm and became ill at roughly midnight. Nine ate a mixture of dishes except one female who ate vegetarian dishes with her rice. What is the most likely infective organism?
1) Salmonella enteriditis
2) Staphylococcus aureus
3) E. Coli
4) Clostridium perfringens
5) Bacillus cereus
Answers-5

54- A 27 year old man presents with fever, urethritis and arthralgia. He is found to have a swollen ankle with a pustular rash on the dorsal aspect of his foot. What is the most likely diagnosis?
1) Gonococcal sepsis
2) Lyme disease
3) Reiter's syndrome
4) Staphylococcal arthritis
5) Tuberculous arthritis
Answers-1

55- A 63 year old female presents with a one day history of confusion with headaches. On examination she is confused, with a Glasgow ComaScale of 13 and a temperature of 39.5. She has nuchal rigidity and photophobia. CSF examination reveals a glucose of 0.5 mmol/l, a white cell count of 2500 per mm and Gram positive Cocci in pairs. Which of the following is correct?
1) The most likely infective organism is Staphylococcus Aureus
2) The organism is likely to be penicillin resistant.
3) Rifampicin should be given to close contacts.
4) Nerve deafness would be a common complication in this case.
5) A characteristic rash would be expected.
Answers-4

56- A young teenager presents with fever and headache. He has received oral Amoxycillin for 3 days. Which of the following CSF findings would exclude a partially treated meningitis?
1) Negative gram stain
2) A CSF glucose of 45% of blood glucose
3) A white cell count of 50
4) A negative CSF culture
5) Negative Kernig's Sign
Answers-3

57- Which of the following statments is characteristic of acute hepatitis B infection?
1) Most patients present with splenomegaly.
2) It confers immunity to hepatitis A.
3) It commonly presents with distal joint arthritis.
4) There is increased infectivity in the presence of the e antigen.
5) Pruritis is an important early symptom.
Answers-4

58- Giardia lambdia infection
1) is often symptomatic
2) is usually spread faecal-orally
3) is eradicated by mebendazole
4) causes steatorrhoea
5) diagnosed by stool culture
Answers-4

59- Which of the following statements is true of psittacosis (ornithosis):
1) It is only a risk from contact with psittacines (parrots), not other birds
2) It usually causes many polymorphs to be present in the sputem
3) It is more of a risk to children than to adults who are exposed to birds
4) It does spread from person to person
5) Infection responds rapidly to penicillin therapy
Answers-4

60- Which of the following is true of Koplik's spots?
1) Are diagnostic of Measles
2) Located opposite the incisor teeth.
3) Only appear when fever is over 39°C
4) They appear as red papules on the plamar surface of the hands
5) Typically appear two days after the rash.
Answers-1

More Questions & Answers:-

No comments:

Post a Comment