Monday, 2 November 2015

Freshers Infectious Diseases Objective Type Questions And Answers

91- Chronic liver disease is NOT a complication of
1) Haemosiderosis
2) Hepatitis C
3) alpha1 antitrypsin deficiency
4) cystic fibrosis
5) haemochromatosis
Answers-1

92- A 25-year-old previously healthy woman has worsening fatigue with dyspnoea, palpitations, and fever over the past one week. Her vital signs on admission to the hospital show Temperature 38.9°C Respiratory rate 30/min Pulse 105 bpm and BP 95/65 mmHg. Her heart rate is irregular. An ECG shows diffuse ST-T segment changes. A Chest X-ray shows mild cardiomegaly. An echocardiogram shows slight mitral and tricuspid regurgitation but no valvular vegetations. Her troponin I is 12 ng/mL.
She recovers over the next two weeks with no apparent sequelae. Which of the following laboratory test findings best explains the underlying etiology for these events?
1) ANCA titer of 1:80
2) Anti-streptolysin O titer of 1:512
3) Blood culture positive for Streptococcus, viridans group
4) Coxsackie B serologic titer of 1:160
5) Total serum cholesterol of 9.6 mmol/l
Answers-4

93- A 18 year old homosexual male developed progressive pneumonia not responding to antibiotics. Methenamine silver staining of the sputum showed small circular cyst and Giemsa staining demonstrated the small, punctate nuclei of the trophozoites and intracystic sporozoite. Which is the most likely organism?
1) Toxoplasma gondii
2) Trypanosoma cruzi
3) Cryptococcus neoformans
4) Leishmania donovani
5) Pneumocystis carinii
Answers-5

94- Which is true of herpes simplex encephalitis?
1) brain MRI is characteristically normal
2) fits are uncommon
3) genital herpes is usually present
4) temporal lobe involvement is common
5) viral identification using polymerase chain reaction on CSF is non-specific
Answers-4

95- A 38 year old female presents with red target lesions confined to the hands and is diagnosed with erythema multiforme. Which of the following could be the cause?
1) Cytomegalovirus infection
2) Ureaplasma urealyticum
3) Group B Streptococci
4) Langerhan's cells histiocytosis
5) Penicillin V
Answers-5

96- In the diagnosis of rheumatic fever, which of the following may be helpful?
1) A generalised macular-papular rash.
2) ASO titre of less than 1:200.
3) Polyarthritis.
4) Staphylococcus aureus grown on throat culture.
5) Splinter haemorrhages.
Answers-3

97- A 56-year-old man from Thailand presented with abdominal pain and a mass in the right upper quadrant. He reported that he had been diagnosed with viral hepatitis several years previously. Investigations showed:
Serum alpha-fetoprotein 13,500 IU/L (< 10)
What is the most likely underlying viral infection?
1) Hepatitis A virus
2) Hepatitis B virus
3) Hepatitis C virus
4) Hepatitis D virus
5) Hepatitis E virus
Answers-2

98- Regarding pneumonia caused by Legionella pneumophilia, which of the following is true?
1) is associated with hyponatremia
2) is best treated with intravenous amoxycillin and clavulanic acid
3) is common in AIDS patients
4) is readily diagnosed by standard aerobic culture of sputum
5) should be managed on the ward in a respiratory isolation cubicle
Answers-1

99- A 19-year-old male student attends casualty complaining of an urethral discharge. Gram stain shows numerous neutrophils, some of which contain gram-negative intracellular diplococci. The patient is treated with Ceftriaxone, 250 mg as an im injection. Five days later, the patient re-attends with persisting discharge. Which of the following is the most likely cause of this discharge? 
1) Chlamydia trachomatis
2) Penicillin-resistant Neisseria gonorrhoeae
3) Re-infection with Neisseria gonorrhoeae
4) Ureaplasma urealyticum
5) Urethral stricture
Answers-1

100- A 27 year old man presents with fever, urethritis and arthralgia. He is found to have a swollen ankle with a pustular rash on the dorsal aspect of his foot. What is the most likely diagnosis?
1) Gonococcal sepsis
2) Lyme disease
3) Reiter's syndrome
4) Staphylococcal arthritis
5) Tuberculous arthritis
Answers-1

101- A 22 year old male presents with generalised pruritus of six weeks duration. Examination reveals little except for erythematous papules between the fingers. Which ofthe following therapies would be most appropriate for this patient?
1) Astemizole
2) Calamine lotion
3) Chlorpromazine
4) Ciprofloxacin
5) Permethrin cream
Answers-5

102-A 38-year-old male with a diagnosis of HIV presents with lethargy, confusion, personality change and a seizure. CT shows multiple uniformly enhancing mass lesions in both cerebral hemispheres
What treatment is indicated?
1) ketoconazole
2) pyrimethamine and sulfonamide
3) rifampicin and pyrazinimide
4) broad spectrum antibiotics
5) corticosteroids
Answers-2

103-Which RBC antigen is involved in the entry of P. vivax into red blood cells?
1) Anti-D
2) Anti-S
3) Duffy
4) Kell
5) Kidd
Answers-3

More Questions & Answers:-

No comments:

Post a Comment