Sunday, 13 December 2015

Common Pharmacology Multiple Choice Questions And Answers

31- A 2 week old male child is brought to casualty by his concerned parents with diarrhoea and vomiting. He is the first child of a young couple. Examination reveals few features besides obvious dehydration. He is noted to have a penile length of 3.5cms. Which of the following is the most appropriate inital treatment for this patient?
1) Cow's milk allergy is the most likely diagnosis
2) gluten-enteropathy should be excluded
3) Requires urgent treatment with oral steroids
4) Requires urgent treatment with IV normal saline
5) Rota virus gastroenteritis is the most likely diagnosis
Answers-4

32- A 75 year old man was admitted after been found collapsed in a garden shed surrounded by a number of empty containers. On clinical examination the patient had small pupils, a heart rate of 50 beats per minute, and was frothing at the mouth. What is the most likely diagnosis?
1) Creosote poisoning.
2) Glyphosate poisoning.
3) Organophosphorus poisoning.
4) Paraquat poisoning.
5) Pyrethroid poisoning.
Answers-3

33- Which of the following is a true of cutaneous anthrax?
1) causes a black eschar which overlies pus
2) lesions are usually painful and tender
3) lesions are associated with marked oedema
4) Mortality is approximately 20% despite antibiotic therapy
5) Is very likely to occur in subjects exposed to anthrax spores
Answers-3

34- A young woman has acne and is taking oral medication. She develops polyarthritis and raised liver enzyme tests. Investigations show AST 95 413 ALT 170 bilirubin 16
antinuclear antibodies strongly positive at 1/640, negative at 1/20
Which of the following drugs is she most likely to have been prescribed?
1) erythromycin
2) isotretinoin
3) minocycline
4) oxytetracycline
5) trimethoprim
Answers-3

35- A 74-year-old man with a thirty year history of psoriasis presented with generalised erythroderma of 3 days duration. Examination reveals him to be shivering but otherwise is well. He was treated as an inpatient with emollients and attention to fluid replacement and temperature control but failed to improve after five days. What is the most appropriate next treatment?
1) Oral hydroxychloroquine
2) Oral methotrexate
3) Oral prednisolone
4) Topical coal tar
5) Topical dithranol
Answers-2

36- A previously fit, 30-year-old female presents with a four day history of intractable pruritus and urticaria. What is the most appropriate initial management?
1) Chlorpheniramine
2) Prednisolone
3) Ranitidine
4) Topical hydrocortisone
5) topical mepyramine
Answers-1

37- Cannabinoids. Which is the incorrect statement?
1) Bioavailability after oral administration is about 16%
2) Inhibit eicosanoid synthesis
3) Lower intraocular pressure
4) Naloxone blocks the antinociceptive actions of cannabinoids
5) 9-tetrahydrocannabinol is an active constituent of the resin
Answers-1

38- With which of the following is hyperprolactinaemia associated?
1) Cabergoline therapy
2) Depression
3) Fluoxetine therapy
4) Hyperthyroidism
5) Sheehan's syndrome
Answers-3

39- A 35 year old woman with alcoholic cirrhosis is admitted with deteriorating encephalopathy and abdominal discomfort. An ascitic tap revealed a polymorphonuclear cell count of 350 cells per mm3. Which of the following is the most appropriate therapy?
1) Intravenous amoxicillin
2) Intravenous cefotaxime
3) Intravenous metronidazole
4) Oral neomycin
5) Oral norfloxacin
Answers-2

40- Which of the following is a feature of Vancomycin-resistant enterococci?
1) cause resistant infective diarrhoea
2) produce an enzyme that inactivates vancomycin
3) may be found in healthy community volunteers not recently hospitalized
4) high dose ampicillin is the treatment of choice
5) are commonly vancomycin-dependent
Answers-3

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7 Page8 Page9
 Page10

No comments:

Post a Comment