Thursday, 29 October 2015

Most Recently Asked History of Micro Biology Objective Type Questions And Answers

61. Eye cannot resolve any image less than
a. 1ìm
b. 2ìm
c. 7ìm
d. 5ìm
Ans: D

62. Compound Microscope was discovered by
a. A.V. Lewenhoek
b. Pasteur
c. Janssen and Hans
d. None of these
Ans: C

63. Electron Microscope was discovered by
a. Prof. Fritz
b. Janssen and Hans
c. Knoll and Ruska
d. None of these
Ans: C

64. Magnification range of light microscope is
a. 1000x – 5000x
b. 1000x – 2000x
c. 500x – 1000x
d. None of these
Ans: B

65. Condensation of light in light Microscope is by
a. Objective
b. Condensor
c. Ocular
d. All of these
Ans: B

66. Light gathering capacity of Microscope is called
a. Numerical aperture
b. Angular aperture
c. Both a and b
d. None of these
Ans: A

67. If 10x and 40x objectives are used (air is the medium), the numerical aperture is
a. 1.5
b. 2.0
c. 1.0
d. 1.8
Ans: C

68. The ability of Microscope to distinguish two objects into two separate objects, is called.
a. Resolving power
b. Wave length
c. N.A.
d. None of these
Ans: A

69. Limit of resolution of compound microscope is
a. 0.018 Ao
b. 0.1 mm
c. 5 ìm
d. 1 mm
Ans: B

70. Source of light in fluorescence microscopy is from
a. Mercury lamp
b. Sunlight
c. Both a and b
d. None of these
Ans: A

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7 Page8 Page9 
Page10

No comments:

Post a Comment